Slobodna Dalmacija: 27. 08. 2003.

Bebić je gotov

Saša LJUBIČIĆ

Luka je nokautiran. Pokušao je lagati, negirati Jambove navode, ali ga je teškaš (mislim na lovu, a ne na kilograme) "ubio ko vola u kupusu". Bebić je kazao da ne zna ni za kakav biznis između Jamba i njegova nećaka, a Gabrić mu sad u novine turio isplatnicu na ime: Ivo Dugandžić Lučica s JMBG-om, adresom, i to naznačeno kao kratkoročna pozajmica. Adio, Bebiću, Jambolino očito ima dokaze črno na belo, zato piši kući propalo!

I stranačke je dokumente, očito, falsificirao, jer sad mali HDZ-ovi miši, u strahu da i njih ne dokači Državno odvjetništvo, priznaju kako se Bebić ubacio na izbornu listu preko krivotvorenih preporuka.

Mo’š zamislit lude situacije, kad se oglasio i Pašalić, i on veli: "Šeks je radio pritisak da se vrati Luku Bebića, pa su se odjedanput pojavile brojne pisane preporuke gradskih i općinskih organizacija s juga i nismo imali kud." Dakle, došlo je vrijeme da se konačno završi sapunica o lopovluku koji je trajao cijelo desetljeće.

Glumci skidaju maske, nema više prijatelja i suradnika, počeo je rat sviju protiv svih, i još ćemo se mi toga načitati idućih dana. Kažu, do jedine im je Hrvatske bilo stalo?

Ma, koje Hrvatske? Samo do love, love, love i love! Jadno, bijedno, kukavno, nisko.

Jambo, HDZ i Sanader

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Neretvanska bi dolina trebala biti najbogatiji hrvatski kraj. No takva su mjesta oduvijek bila najprivlačnija za sve vrste silnika: od običnih pljačkaša, pa naviše. Oni su se uspinjali i padali, a uvijek isti bili su samo podanici: kmetovi i kako su se već zvali, ili se danas zovu. Moja je generacija upamtila Stanka Parmača, koji je i po političkoj moći, i osobnoj naravi, i po poduzetničkim sposobnostima i zaslugama, bio istinski neretvanski gubernator. Bebić i Jambo - uzeti zajedno! - nisu mu ni do koljena: dvojac Bebić-Jambo tek je karikaturalni odjek cijele ove priče o povijesti neretvanske doline.

Ali Jambo - taj junak našeg doba - nije lik iz priče, nego iz Domovinskog rata. Jedan od njegovih istinskih heroja koji su se formirali tamo gdje su se i vodile najteže bitke - u pozadinskim jedinicima... Baš ovih dana pred našim očima demonstriraju oni svoju naglo stečenu moć: bilo da poput Zubaka osnivaju svoju novu političku stranku, bilo da poput Jamba ruše svoju staru političku stranku, bilo da poput Keruma nabavljaju automobil kakvog si ne može priuštiti nijedna politička stranka. No ima li u priči o Jambu išta što se već nije čulo? U priči o Kutli, npr? Čak i to da ga iz HDZ-a treba izbaciti radi izbora...

No ja ne dijelim sud onih koji ovaj predizborni skeč uzimaju kao potvrdu da je HDZ bio i ostao naša rak rana, a da su od HDZ-a gori samo ovi koji su mogli - a nisu - čeličnom metlom očistiti Hrvatsku od kriminala i korupcije. Naprotiv, tek mi se sad čini očitim da je Račan u pravu baš zato što ni na jednom sektoru nije uletio u zamku "detuđmanizacije": šta je mogao srediti osim moralnog alibija za vlastiti neuspjeh? A Sanader? Tek sad svi vide koliko je sređivanje HDZ-a krvav posao. Može li Sanader aferu Jambo iskoristiti za daljnje raščišćavanje stanja u HDZ-u, pitanje je. No i ovo već obavljeno sad treba više poštovati.