Vjesnik: 27. 08. 2003.

Može li Državno odvjetništvo dokazati HDZ-u da je reketario

Lokalni obračun u delti Neretve samo potvrđuje kako se prošlih godina tadašnja vlast odnosila prema brojnim poduzetnicima / Uplaćena »kvota« novca na stranački račun oslobađala je tvrtku pretjeranih posjeta financijske policije, raznih inspektora i visokih poreznih razreza

ZAGREB, 26. kolovoza - Dosadašnji član HDZ-a Stipe Gabrić Jambo optužio je članove iste stranke Luku Bebića i Vladimira Šeksa za klasični oblik reketa. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na to je reagirao zahtjevom Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku da temeljito ispita cijeli slučaj. Posredno, Bajićev naputak valja shvatiti kao nalog svim državnim odvjetništvima u zemlji da pripaze na takvu vrstu prijava.

Ključno pitanje glasi: mogu li državni tužitelji prikupiti dovoljno dokaza da su Šeks i Bebić reketarili Jamba za interese HDZ-a? Naravno, moguća je i zastara za pojedina kaznena djela.

U igri je nekoliko kaznenih djela. Za djelo ucjene (234. i 235. članak KZ-a) element zločina je sila i ozbiljna prijetnja. Dokaže li se to, posebno ako je prijetnja izvedena javno ili oružjem, moguća je kazna do 10 godina zatvora. Tako formirana optužnica nema straha od pobijanja zbog zastare.

Drukčije je s optužbom zbog iznude gdje se ne predviđa kazna zatvora veća od pet godina. Sukladno tomu moguće je da su djela iz 128. i 129. članka KZ-a već dospjela zastaru. No, kako se u cijelom slučaju spominju i osobe na državničkim dužnostima (a to je i zastupničko saborsko mjesto), u igru bi mogli doći i članak 338., zloraba ovlasti nositelja državnih ovlasti i 337., iskorištavanje položaja protivno službenoj dužnosti. U oba slučaja novčana vrijednost zlorabe diktira i visinu moguće kazne. Moguća kazna od jedne do 10 godina zatvora dokida i mogućnost skore zastare.

Državno odvjetništvo računa na brzu reakciju dužnosnika, jer svaka procesna radnja omogućava da rok zastare kreće od početka. Time se otvara mogućnost da ruka pravde segne i izvan zastarnog roka.

Međutim, ono što se dogodilo u slučaju Jambo, odnosno slučaju Šeks-Bebić, samo je dio duge priče na koju dosad nije bilo nikakve pravosudne reakcije. Lokalni obračun u delti Neretve samo potvrđuje kako se prošlih godina tadašnja vlast odnosila prema brojnim poduzetnicima. Uplaćena »kvota« novca na stranački račun oslobađala je tvrtku pretjeranih posjeta financijske policije, raznih inspektora i visokih poreznih razreza. Često puta, pak, novac se zahtijevao za konkretne akcije vlasti u konkretnim iznosima, i to samo od onih tvrtki i poduzetnika koji su bili u stanju te iznose podmiriti, a da pritom likvidnost njihova poduzeća ne dođe u pitanje.

Državno odvjetništvo, koje se prihvatilo cijelog posla, na sebe je preuzelo i obvezu da će se optužnice podizati samo u onim slučajevima u kojima se reket da podvesti pod konkretne zakonske norme. »Pritom nas«, kaže Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, »uopće neće zanimati medijske priče o odgovornosti osoba čija se imena vuku po stranicama novina«.

Vlado Rajić