Vjesnik: 27. 08. 2003.

Financiranje izbora, namještanje privatizacije, kupnja umjetničkih djela...

Bivši predsjednik HUP-a mesar Mladen Jakopec žalio se na reket, ali nije govorio o pojedinostima / Ferdo Jukić s računa u Villachu dobio novac za kupnju »Badela«, a kupio je i bistu dr. Tuđmana / Marinko Mikulić uz pomoć HDZ-a krenuo u privatizaciju, a nova vlast mu je navodno pomogla da se riješi prezaduženih »Borinaca«

ZAGREB, 26. kolovoza - Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP-a) Željko Ivančević izjavljuje da primjer Stipe Gabrića Jamba, koji tvrdi da ga je njegova bivša stranka HDZ-e reketarila, nije u nas jedini. »Sličnih slučajeva financijske suradnje politike i gospodarstva ima stotine. Bilo ih je za bivše, a ima ih i za ove vlasti«, rekao je Ivančević. U HUP-u te pojave ne zovu reketom nego - korupcijom.

Svojedobno se i nekadašnji predsjednik HUP-a, zagorski mesar Mladen Jakopec, žalio da je izložen reketu. No za razliku od Jamba, nije progovorio o pojedinostima, niti je imenovao one koji su ga reketarili.

Prema Ivančevićevu mišljenju, glavni motiv korupcije u prošlom sustavu bio je želja gospodarstvenika za boljim položajem u privatizaciji, a danas je to dobivanje unosnih poslova od države.

U Jambovu slučaju indikativno je da metkovski gradonačelnik ne proziva Milana Kovača, dugogodišnjeg predsjednika fonda za privatizaciju i predsjednika Nadzornog odbora »Razvitka« koji mu je, prema nekim napisima, omogućavao da za mali novac kupuje nekretnine i imovinu »Razvitka«.

Zlobnici će reći da je to zato što je Kovač danas u vodstvu Hrvatskog bloka, a predsjednik te stranke Ivić Pašalić se pridružio Jambu i predsjedniku Stjepanu Mesiću u namjeri da se sadašnjem vodstvu HDZ-a dokaže korupcija.

Među privatizacijske korupcijske skandale mogu se ubrojiti i oni koji vuku korijene iz raspodjele novca što ga je dijaspora za obranu Hrvatske uplaćivala na račun u austrijskom Villachu.

Hrvatska su istražna tijela, uz suradnju austrijskog pravosuđa, ustanovila da je s tog računa znatna količina novca uplaćena na privatni račun Ferdinada Jukića, koji se kasnije pojavljuje kao kupac i vlasnik poduzeća »Badel d. d.«.

Kao jedan od najpoznatijih kanala kojim su gospodarstvenici vraćali usluge politici, osim marketinških donacija, spominjale su i humanitarne priredbe, aukcije umjetnina... U tom se kontekstu najčešće spominjalo priredbe koji je organizirala Zaklada »Spasimo djecu Hrvatske« pod vodstvom Ankice Tuđman, supruge pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Na jednoj od takvih priredbi, bistu pokojnog predsjednika izlicitirao je i Ferdinad Jukić.

Stipe Gabrić Jambo je, na primjer, 1997. prihod od mandarina donirao Zakladi Ankice Tuđman, a na jednoj aukciji u Širokom Brijegu kupio je portret pokojnog ministra Gojka Šuška vrijedan 350.000 maraka.

Istraga o sudbini iseljeničkog novca s računa u Villachu raspolaže podatkom da je oko 6,5 milijuna dolara novca namijenjenog obrani prebačeno na privatne i račune tvrtki braće Ivana, Željka i Marinka Mikulića. Hrvatski istražitelji sumnjaju da je tim novcem osnažena tvrtka »PAN« u vlasništvu Marinka Mikulića.

Kako ovih dana svjedoči vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, Marinko Mikulić je prodavajući ambalažu najvećem voćnjaku jabuka u Evropi »Borincima« došao u posjed te tvrtke. Kad je račun tvrtke postao preopterećen s oko 90 milijuna kuna duga, Mikulić je navodno uz pomoć veza u novoj vlasti, SDP-u, prezadužene »Borince« vratio državi.

Taj slavonski tajkun bio je blizak i s Budišinim HSLS-om. Nekadašnji HSLS-ov saborski zastupnik Ivo Šutalo je prije trećesiječanjskih izbora bio poslovno povezan s Mikulićevom tvrtkom »PAN«. Kada je pobjednička koalicija dijelila državne funkcije Šutalu je trebalo pripasti mjesto direktora »Narodnih novina«, što su neki analitičari povezali s namjerom Marinka Mikulića da njegova tvornica papira u Zagrebu, koja se sada zove »Ivan Merz«, bude ekskluzivni dobavljač papira za »Narodne novine«. Šutalo nije prošao za direktora »Narodnih novina«, pa danas radi kao direktor u jednom poduzeću u vlasništvu Mikulićeva holdinga.

Problem korupcije između politike i gospodarstva mnogo je zamršeniji od priče o reketarenju.

Priče Zvonka Zubaka, da je pomogao predsjedničku kampanju Dražena Budiše s pola milijuna kuna u vrećici, i nikad razjašnjene dvojbe o financiranju kampanje predsjednika Stjepana Mesića (iako on tvrdi da je obavljena financijska revizija njegove kampanje, rezultati nisu poznati javnosti), dodatno kompliciraju problem korupcije.

Glavni direktor HUP-a Željko Ivančević kaže da je izvor svih ovih problema u nepostojanju zakonske regulative koja bi jasno propisala odnos gospodarstva i politike, financiranje stranaka i sukobe interesa.

Željko Peratović