Novi list: 28. 08. 2003.

Gotovinom u veresiju

Piše: Jelena Lovrić

Ako ne riješi slučaj Gotovina, Hrvatska na svoju kandidaturu za Europsku uniju može zaboraviti. Uzalud se trudi ministar Mimica, uzalud kilogrami ispisanih odgovora. Taj zahtjev, suprotno nadama Banskih dvora, s vremenom ne blijedi, nego se dapače pojačava. Tjednik Globus tvrdi da je Velika Britanija u rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Haškom sudu, koja će biti donešena ovih dana, progurala ultimativni zahtjev Hrvatskoj da Gotovinu uhapsi i preda Sudu.

Službeni je London u tom pogledu vrlo tvrd. Zbog Gotovine je odbio ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, bez čega je Hrvatskoj ostati pred zatvorenim briselskim vratima. Britanska je vlada svoj stav sada uspjela uvrstiti i u rezoluciju Vijeća sigurnosti. Štoviše, Gotovina se tretira uz rame s najvećim ratnim zločincima, za koje se imperativno traži hapšenje. »Optuženi pred Haškim sudom, Radovan Karadžić, Ratko Mladić, a tako i Ante Gotovina, moraju se što prije pojaviti pred Sudom«, stoji u rezoluciji. Taj će se stav sigurno ponoviti i u izvještaju glavne haške tužiteljice Del Ponte, što će ga ona u listopadu podnijeti Vijeću sigurnosti, a prema kojem će se onda ravnati i Europska unija.

U hrvatskoj Vladi na takav razvoj situacije nemaju odgovora. Suprotno najavama predsjednika Mesića, Gotovina ne pokazuje namjeru da se odazove Haškom sudu, a tri mjeseca pred izbore sigurno je najnepogodnije vrijeme da se taj problem rješava u pravnoj državi uobičajenim, zakonom predviđenim sredstvima. Da vlast ne zna što će, lako je zaključiti i iz stavova koje »neimenovani izvori« iz Vlade rasipaju po nekim medijima. »Ne može približavanje Hrvatske Europskoj uniji ovisiti o Anti Gotovini«, »bilo bi to loše i za Hrvatsku i za EU«, »Vlada ne želi dopustiti da se opsežne pripreme za stjecanje kandidata obezvrijede zato što je jedan haški optuženik u bijegu«, izjavljuju u Banskim dvorima, valjda rastjerujući vlastite zebnje i strahove.

Ali može i hoće. Približavanje Hrvatske Europskoj uniji ovisit će upravo o slučaju Gotovina. Jer, nije riječ o jednoj osobi, i nije riječ o Anti Gotovini, nego o odnosu Hrvatske prema međunarodno preuzetim obavezama. Pritom nije odlučujuća činjenica da je Gotovina pobjegao, ne odlučuje njegovo ponašanje, nego se mjeri i presudno je držanje vlasti u tom slučaju. Međunarodnu će zajednicu Vlada teško uvjeriti da je ona napravila i čini sve može. Pogotovo nakon operacije koju je pred ljeto u vezi s Gotovinom poduzeo šef države. S tim u vezi hrvatske su akcije danas znatno nepovoljnije.

Namjere su, valjda, bile plemenite – da se slučaj privede raspletu i optuženi sam preda Sudu. Ali to se nije dogodilo i možda se samo još Mesić tješi onom izjavom da je riječ o zastoju zbog godišnjih odmora. Poziciju Hrvatske sada otežava činjenica da je hrvatska vlast očito bila u kontaktu s Gotovinom, čak se stavila u njegovu službu. Predsjednik se države pretvorio u njegova advokata, u to je ime stavio na kocku i svoju međunarodnu reputaciju, premijer se nudio za svjedoka obrane. Državne su institucije upregnute da iskopaju dokaze. Mahalo se navodno novopronađenim dokumentima, većinom istim onima kojima je i Tuđmanova vlast dokazivala da je Oluja čista poput suze.

Taj se angažman sada okrenuo protiv Hrvatske. Na pitanja u vezi s Gotovinom Vlada u odgovorima Bruxellesu kaže da je poduzela sve što je bilo u njenoj moći. Ali svojim prethodnim petljanjem čelni su ljudi države taj odgovor učinili sasvim neuvjerljivim.