Vjesnik: 28. 08. 2003.

Samo Bugarska ima veći udio vanjskog duga u BDP-u od Hrvatske

Hrvatski vanjski dug još krajem svibnja ove godine iznosio je 18,995 milijardi dolara, što je 3,7 milijardi dolara ili 24,3 posto više nego krajem prošle godine. On je u lipnju smanjen na 18,56 milijardi dolara. Međutim, vanjski dug neosporno raste od kraja prošle godine.

Kakvo je stanje u drugim zemljama u regiji?

Analitičari Raiffeisen banke navode kako su u proteklih nekoliko godina Rumunjska, Slovenija, Bugarska i Slovačka imale u nominalnim iznosima manji vanjski dug od Hrvatske. Slovenija i Bugarska posljednih godina imaju manji bruto domaći proizvod od Hrvatske, slovački je BDP neznatno veći, a rumunjski dvostruko veći od hrvatskog.

Da bi se dobila jasnija slika opterećenja vanjskog duga za gospodarstvo važniji je uvid u pokazatelje vanjske zaduženosti. Jedan od najvažnijih pokazatelja stanja vanjskog duga je udio vanjskog duga u BDP-u, koji pokazuje koliko opterećenje predstavlja dug za ekonomsku aktivnost u određenoj godini. Obično odnos do 30 posto, napominju analitičari RBA, ukazuje na nisku razinu tog pokazatelja, dok udio iznad 60 posto ukazuje na visoku razinu.

U toj drugoj skupini nalazi se Hrvatska, jer je vanjski dug krajem 2002. premašio 68 posto BDP-a. Jedino Bugarska ima pokazatelj veći od 70 posto, ali za razliku od Hrvatske bugarski vanjski dug stagnira.

Rumunjska je krajem prošle godine imala udio vanjskog duga od 28,6 posto BDP-a. Tendenciju rasta udjela vanjskog duga u BDP-u pokazuju Mađarska, Slovenija i Poljska, ali najviši porast prošle godine bilježi Hrvatska. Spomenute tri države imaju veći kreditni rejting od Hrvatske, što im omogućuje i povoljniji pristup stranim tržištima.

S obzirom na tendenciju porasta hrvatskog vanjskog duga i na nepovoljne tendencije nekih pokazatelja, može se zaključiti da Hrvatska u odnosu na zemlje srednje i istočne Europe ima uglavnom nepovoljnije pokazatelje stanja vanjskog duga. To znači, zaključuju analitičari RBA, da inozemni dug treba biti predmet pojačane pažnje. Na to upozorava i Hrvatska narodna banka, čije najnovije mjere idu u pravcu smanjenja deficita na tekućem računu platne bilance, što bi trebalo utjecati i na kretanje vanjskog duga. Uz nastavak rasta BDP-a, analitičari RBA, očekuju da će se udio inozemnog duga u BDP-u u narednom razdoblju smanjivati.