Večernji list: 28. 08. 2003.

SLUČAJ KELLY - BRITANSKI PREMIJER NEPOVRATNO JE IZGUBIO POVJERENJE BRITANACA

Blairov "sudnji dan"

Najnovije istraživanje pokazuje da 67 posto Britanaca smatra da je Blair prevario naciju

Hoće li dr. David Kelly biti Tonyju Blairu što i Monica Lewinsky Billu Clintonu - kobni početak kraja njegove karijere? Pred današnji Blairov izlazak na ispitivanje pred suca Huttona razna su nagađanja. Jedni tvrde da će Blair, kao i Clinton u aferi Lewinsky, preživjeti "Irakgate", ali s narušenim ugledom. Druge su ocjene da će Blair, bez obzira na završetak istrage, snositi teške posljedice koje će mu zagorčati ostatak mandata. U jednom se slažu gotovo svi - Blair je nepovratno izgubio povjerenje Britanaca.

Blair je drugi premijer u povijesti koji izlazi na ispitivanje u javnoj sudskoj istrazi. Kad se danas suoči s Huttonom, koji istražuje okolnosti koje su odvele u smrt dr. Kellyja, vladina stručnjaka za biološko oružje, Blairu će prvi cilj biti izbjeći položaj optuženog i ostaviti dojam da je - samo svjedok u istrazi. No, 9000 stranica spisa koje je vlada morala ustupiti istrazi otkrivaju da je Blair vjerojatno sam odlučio da se dr. Kellyja iskoristi u obračunu s BBC-jem, koji je prvi upozorio na sumnje da je vlada netočnim tvrdnjama uvjeravala Britance u opravdanost rata u Iraku. Najnovije istraživanje pokazuje da 67 posto Britanaca smatra da je Blair prevario naciju tvrdnjama o navodnom iračkom oružju za masovna uništavanja. To znači da će svaki Blairov prijedlog nacija ubuduće dočekati sa skepsom.

Prva žrtva vjerojatno će biti Blairov plan o prihvaćanju eura. U postojećim okolnostima njegov zagovor eura bio bi kontraproduktivan i mogući referendum vjerojatno bi propao. Blair će imati i sve više teškoća u parlamentu. Većina u Laburističkoj stranci nije podržala ratni pohod na Irak i velik je broj laburističkih zastupnika u parlamentu iz prosvjeda glasovao protiv vlade. Čak i ako istraga ne utvrdi Blairovu osobnu odgovornost, on će biti znatno oslabljen ako ministar obrane Geoff Hoon iz lojalnosti prema Blairu preuzme na sebe svu odgovornost i podnese ostavku. Hoon je bio velik oslonac Blairu, koji bez njega nikad ne bi sam ostvario projekt "novih laburista". U vladi nakon Huttonove istrage vjerojatno više neće biti ni Alaistar Campbell, Blairov direktor za komunikaciju, koji ima veći utjecaj od bilo kojeg ministra. Blair će vjerojatno preživjeti aferu, ali to može zahvaliti jedino slaboj oporbi.

Hutton ispitao ministra Hoona

Jučer je u Huttonovoj istrazi ispitan ministar obrane Geoff Hoon. Ključna pitanja odnosila su se na njegovu ulogu u otkrivanju identiteta dr. Kellyja i na Hoonovu odluku da uglednog stručnjaka izloži javnom ispitivanju pred parlamentarnim Odborom za vanjsku politiku. Pitanje je samo je li Hoon radio na svoju ruku ili pod Blairovim pritiskom.

Slučaj Kelly nastao je kad je taj stručnjak sam izvijestio Ministarstvo obrane, u kojem je radio, da je razgovarao s novinarima BBC-a, ali da nije on rekao sve što je BBC objavio. Vlada je, pak, htjela izlaganjem dr. Kellyja u javnosti dovesti u sumnju vjerodostojnost BBC-ja. Tri dana nakon javnog ispitivanja dr. Kelly je počinio samoubojstvo.

Ispitivanje Hoona nije puno pomoglo u rasvjetljavanju okolnosti što su dovele do samoubojstva dr. Kellyja, ali nije ni ublažilo sumnje da je tragičan kraj znanstvenika rezultat vladinih manipulacija. (Ž.T.)