Večernji list: 29. 08. 2003.

SLUČAJ KELLY - U ISTRAZI O SMRTI BRITANSKOG ZNANSTVENIKA ODGOVORNI SE MEĐUSOBNO OPTUŽUJU

Blair se odriče dosjea o Iraku

Ministar obrane prebacio svu odgovornost na vladin kabinet, a premijer na Združeni odbor za obavještajnost

"Morao bih dati ostavku da je tvrdnja o napuhavanju razloga za rat protiv Iraka točna", branio se jučer britanski premijer Tony Blair u istrazi o okolnostima što su dovele do samoubojstva vodećeg britanskog stručnjaka za biokemijsko oružje dr. Davida Kellyja. Njega je vlada iskoristila u obračunu s BBC-jem i izvrgnula teškom ispitivanju.

Smrt vodećega znanstvenika izazvala je ogorčenje u Velikoj Britaniji. Iako britanski vlastodržci izbjegavaju javne sudske istrage kad se pojave sumnje ili optužbe o protuzakonitim postupcima u aparatu vlasti, Blair je odobrio istragu jer je to bio jedini način da ublaži strahovit pritisak na vladu u vezi s optužbama da je napuhavala razloge za rat protiv Iraka i izmanipulirala naciju.

Blair se na ispitivanju pokazao vještim odvjetnikom, što mu je, inače, profesija. Napade na njegovu vjerodostojnost kao premijera Blair je predimenzionirao na cijelu zemlju, rekavši kako je "tvrdnja BBC-a (o napuhavanju dossiera o Iraku) dovela u pitanje kredibilnost Velike Britanije". Blair tvrdi da proturječni dossier "nije imao svrhu biti opravdanje za rat" - iako brojni zastupnici tvrde da su ih upravo Blairovi citati iz dossiera uvjerili u nužnost intervencije. Istraga suca Huttona sve više nalikuje prebacivanju vrućeg krumpira iz ruke u ruku. Prekjučer je ministar obrane Geoff Hoon prebacio svu odgovornost za izradu dossiera i za izlaganje dr. Kellyja javnosti na vladin kabinet. Blair jučer je proglasio sumnjivi dossier "vlasništvom" Združenog odbora za obavještajnost. Šef tog odbora, bivši agent MI6-a i Blairov prijatelj John Scarlett, izjavio je pak u istrazi kako se dossier temelji isključivo na obavještajnim podacima, a tajne službe niti žele niti mogu išta o tome reći. Istraga, tako, najviše ovisi o vještini i objektivnosti suca Huttona i dokazima koji se nalaze na 9000 stranica spisa što ih je vlada morala staviti na uvid istrazi.

Javnost Blairu ne vjeruje

LONDON - Svjedočenje Tonyija Blaira izazvalo je veliko zanimanje britanske javnosti. Nekoliko stotina prosvjednika okupile su se jučer pred sudom u kojemu je sudac lord Hutton ispitivao britanskoga premijera. Nosili su plakate, s podrugljivim porukama, na kojima su Tonyja Blaira, ministra obrane Geoffa Hoona i ministra vanjskih poslova Jacka Strawa nazivali lašcima.

Još su brojniji bili oni koji su čitavu noć kampirali na ulici ispred zgrade suda, ne bi li se ujutro domogli jedne od ograničenoga broja ulaznica za galeriju s koje je javnost mogla pratiti premijerovu obranu. (SdP)