Slobodna Dalmacija: 29. 08. 2003.

BIVŠI VISOKOPOZICIONIRANI DUŽNOSNIK HDZ-a OTKRIVA RAZMJERE PRANJA NOVCA U TOJ STRANCI

Krpina gospodario crnim fondovima

ZAGREB - Nakon što je Stipe Gabrić Jambo optužio neke ljude iz vodstva HDZ-a za reketiranje, ali i za druge mutne poslove, otkrilo se da je bivša vladajuća stranka imala tajne račune i crne fondove u koje se slivao golemi novac. O kojim se iznosima radilo teško je sa sigurnošću reći, ali naš pouzdani izvor tvrdi, a riječ je o jednom bivšem visokopozicioniranom dužnosniku HDZ-a kojemu su bile dostupne sve ključne informacije, pa tako i podaci o financijskim "transakcijama", da su iznosi bili golemi i da za sve postoji dokumentacija koja je navodno pohranjena u jednoj zagrebačkoj garaži.

Na čelu HDZ-ovih crnih fondova, kako tvrdi naš izvor, bili su bivši glavni tajnik stranke Drago Krpina i njegova zamjenica Ivana Sučec-Trakoštanec. Oni su, tvrdi isti izvor, bili glavni računopolagači i nalogodavci i znaju gdje se, kako i koliko novca "opralo". O tome su navodno sve znali i Ivan Valent, Mario Kapulica i Kruno Gašparić, ali i članovi Predsjedništva HDZ-a, a kako tvrdi naš izvor, značajnu ulogu u "transakcijama" su imali i bivši šef HIS-a Tomislav Družak i njegov zamjenik Anto Baković. Potonji je trenutačno predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza i vlasnik dviju benzinskih crpki u Tomislav Gradu.

U operativnom dijelu ključnu ulogu je po svemu odigrala bivša šefica HDZ-ova računovodstva Valerija Marić, koja je na to mjesto dovedena nakon što je na porodiljni otišla dotadašnja šefica Mirjana Svržnjak. Valerija Marić je većinu "transakcija" obavila uz pomoć i preko Županjske banke gdje je za te poslove bila zadužena bivša potpredsjednica Uprave banke Marija Vujić. Nakon uspješno obavljenog posla, bivša HDZ-ova šefica računovodstva Valerija Marić, kako tvrdi naš izvor, "nagrađena" je stanom i automobilom, nakon čega je, zajedno s blagajnicom Matijom Pavković, prešla u HT kod Ivice Mudrinića. Njezin posao je navodno nastavila raditi Asja Bebić, kćer HDZ-ova saborskog zastupnika Luke Bebića.

Na pitanje je li o HDZ-ovim mutnim poslovima i pranju novca znao i sadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader, naš izvor nam je potvrdno odgovorio, navodeći da bi bilo zanimljivo doznati i na koji je način Sanader svojedobno postao vlasnik vile na Pantovčaku, kako su se praznili stanovi u njoj, odnosno kojim su sredstvima njezinim bivšim stanarima kupljeni stanovi. Novac iz crnih fondova HDZ-a se, tvrdi naš izvor, trošio za razne stvari. Tako se s tajnih računa, osim za predizbornu kampanju, novac navodno odlijevao za kojekakve potrebe i putovanja Ive Sanadera, a navodno i njegove supruge i članova obitelji, te Nevena Jurice, Bože Biškupića i drugih sadašnjih i bivših dužnosnika HDZ-a.

Sa svim HDZ-ovim financijskim "transakcijama", tvrdi naš izvor, upoznata je i vlasnica jedne zagrebačke revizorske tvrtke koja o tome navodno posjeduje cjelokupnu dokumentaciju. A u cijeloj je priči, po svemu sudeći, nezaobilazna i Nada Marković, bivša direktorica HDZ-ova poduzeća "Nova 96" koje je navodno odigralo važnu ulogu u operacijama pranja novca. A kako tvrdi naš izvor, Nada Marković je svojedobno bivšem glavnom tajniku HDZ-a Krpini prodala novi superluksuzni audi, registracijskih oznaka ZG-888, za samo jednu, jedinu kunu.

- Zasigurno jest istina da je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na čudan način došao do kuće na Pantovčaku, a čudan je zbog toga što ju je, za razliku od mnogih drugih političara iz vlasti ili bliskih vlasti, kupio vlastitim novcem, komentirao je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček tvrdnje našeg izvora da je predsjednik njegove stranke na čudan način postao vlasnik vile na Pantovčaku.

Što se tiče tvrdnji o HDZ-ovim tajnim računima i crnim fondovima, Maček je kazao da je HDZ za prljavu političku kampanju spreman, naglašavajući da aktualna vlast forsiranjem lažnih crnih fajlova želi oči javnosti usmjeriti na HDZ kako bi time opravdala vlastite propuste. Maček je odbacio tvdnje da je za navodne crne fondove znao i sadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, naglašavajući da je tvrdnja kako su ta sredstva korištena i za potrebe predsjednika stranke i članove njegove obitelji netočna i zlonamjerna.

- Iako i mi raspolažemo s nizom kompromitirajućih materijala, nećemo se služiti takvom politikom jer politiku doživljavamo kao služenje narodu i na predstojećim izborima biračima ćemo jasno poručiti da je ovo novi HDZ koji nije okrenut prošlosti, već isključivo budućnosti i boljitku svih hrvatskih građana - zaključio je Maček.

Što o navodima našeg izvora kaže bivši glavni tajnik HDZ-a Drago Krpina nismo uspjeli doznati je nam je bio nedostupan.

Vuk ĐURIČIĆ