Večernji list: 29. 08. 2003.

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a JUČER USVOJILO REZOLUCIJU O STRATEGIJI DOVRŠETKA RADA HAAŠKOG SUDA

Račan zbog Gotovine piše Vijeću sigurnosti

Hrvatska odbija izjednačavanje odgovornosti Gotovine s krivnjom Karadžića i Mladića

Premijer Račan jučer je Vijeću sigurnosti UN-a poslao pismo u povodu prihvaćanja Rezolucije 1503, u kojoj se Hrvatska poziva na pojačanu suradnju s Haaškim sudom, a Ante Gotovina spominje se zajedno s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem kao optuženik u bijegu kojega treba privesti Haaškom sudu. U tom pismu hrvatski premijer ističe da će Hrvatska i dalje pružati bezrezervnu podršku i pomoć koju traži Haaški sud. Račan kaže da će Hrvatska i u vlastitom nacionalnom prostoru poduzeti sve radnje nužne da bi se kaznili počinitelji ratnih zločina dostupni domaćem pravosuđu. Sudu i tužiteljstvu odano je priznanje jer su pred lice pravde dovedeni oni koji su najodgovorniji za oružanu agresiju na Hrvatsku, posebno Slobodan Milošević.

Ne odstupamo od obveza

Račan navodi kako se nada da će i oni optuženici koji su još nedostupni uskoro biti pred licem pravde.

"U tom kontekstu Vlada RH uvjerena je da će MKSJ, kao jedino nadležan sud, moći i znati pravilno procijeniti razine njihove odgovornosti, pa u tom smislu žali zbog dojmova stvorenih tekstom spomenute rezolucije i odbija a priori izjednačavanje odgovornosti odbjeglog umirovljenog generala HV-a Ante Gotovine s krivnjom optuženih Radovana Karadžića i Ratka Mladića", piše u pismu. Vlada neće odstupiti od svojih obveza prema Haaškom sudu. "U tom kontekstu Vlada također javno poziva generala Gotovinu da se pojavi pred Haaškim sudom, uvjerena da je to jedino mjesto gdje može dokazati svoju nevinost."

Rezolucija 1503 prihvaćena je jednoglasno, bez ikakve rasprave, a cijela procedura trajala je, kako doznajemo iz diplomatskih izvora, samo pet minuta. Predstavnik hrvatske diplomacije namjeravao je govoriti i iznijeti stavove iz Račanova pisma, ali kako za to nije bilo prilike, šef Stalne misije RH pri UN-u Vladimir Drobnjak uručio je Račanovo pismo sirijskom predsjedatelju Vijeća sigurnosti.

Svrha je te rezolucije bila razdvojiti mandat glavne haaške tužiteljice na mandat za Ruandu, te posebno za područje bivše Jugoslavije. Rezolucija ujedno ozakonjuje izlaznu strategiju suda, odnosno precizira da bi sve optužnice trebale biti dovršene do kraja 2004., sve prvostupanjske presude do kraja 2008., a rad suda do 2010.

Poziv Gotovini na predaju

Dio je te izlazne strategije i prepuštanje nacionalnim sudovima da procesuiraju slučajeve, posebno one na nižoj razini zapovjedne odgovornosti. No, ta je strategija za dovršenje rada suda moguća samo ako svi optuženi pristupe sudu u Haagu. Pozdravljajući takvu izlaznu strategiju i ističući spremnost na suradnju, Račan očito nastoji ublažiti negativne vanjskopolitičke odjeke takve rezolucije za Hrvatsku. Ujedno izražava nezadovoljstvo što je hrvatski general Gotovina spomenut praktično u istoj razini s osobama optuženim za najgore ratne zločine, što je važno za unutarnje političke prilike. Kako je činjenica da svu trojicu ipak povezuje okolnost što su svi bjegunci, Račan i u ovoj iznimnoj prilici ponovno poziva Gotovinu da se preda. t špekulacijama da se oružje proizvedeno u Hrvatskoj koristi u terorističkim napadima.