Vjesnik: 30. 08. 2003.

HDZ-ov reket pravosuđe istražuje već sedam mjeseci

Državni odvjetnici iznenadili su se vidjevši u novinama elemente istrage koju već mjesecima vode ne bi li pravosudno pripremili postupak koji se sad pretvorio u dio predizborne kampanje

ZAGREB, 29. kolovoza - Istraga o HDZ-ovu reketu na račun ovdašnjih poduzetnika traje već sedam mjeseci. Vjesnikovi izvori u policiji i tužiteljstvu potvrđuju da je posao znatno pao u tempu onoga trenutka kad su se »njihovi« dokumenti pojavili na novinskim stranicama.

»Odmah nakon objave prvih stranica o stranačkom reketarenju, naši ljudi na terenu našli su se u vrlo neugodnoj istražiteljskoj situaciji«, rekao je u petak Vjesniku visoki dužnosnik policije. »Nije stvar u tome da mi nešto krijemo, pa onda nešto nekome i pakiramo. Jednostavno, kad tako osjetljiv predmet dospije u javnost prije kraja istrage, nama se zatvaraju i ona preostala vrata koja moramo otvarati sudskim nalozima i drugim sredstvima prisile«.

Nakon toga Vjesnikova je pažnja usmjerena prema mogućem izvoru liste poduzeća kojom se novine služe da bi pokazale tko je sve bio podvrgnut tome stranačkom reketu. I, na veliko iznenađenje, doznalo se da je novinama dokument na uvid dao vrlo visoki državni dužnosnik. Istodobno, ta osoba ni jednom riječju nije obavijestila ni državne odvjetnike niti policiju da je temeljni dokument od kojeg je istraga krenula prije sedam mjeseci, dan novinarima na uvid.

Paradoks u cijelom slučaju dopunjuje činjenica da je cijela priča novinarski obrađena prije otprilike dvije godine u jednom od zagrebačkih tjednika. Na pitanje zašto državni odvjetnici nisu tada reagirali istragom, zašto se nije uključila policija, Vjesniku je odgovoreno: »Osim novinskog napisa, nismo imali druge razloge da pokrenemo postupak. Mora, naime, biti jasno da novinski tekst, ma koliko dobro bio napisan, ma koliko argumenata navodio u prilog kaznenoj sumnji, ipak ne može biti samostalnom podlogom za provođenje zakonskih radnji. Kad smo to dobili - prije sedam mjeseci - upustili smo se u istragu«.

Zašto se objava liste reketarenih tvrtki i pojedinaca u njima sad smatra smetnjom za istragu, bilo je Vjesnikovo završno pitanje.

»Cijelu stvar mi smo dosad vodili kao normalan pravosudni postupak. Nakon objave liste poduzeća, ono što je trebalo biti normalnom optužnicom sa svim osobnim i kaznenopravnim elementima, samim tim činom pretvoreno je u dokument političkoga obračuna. Ispast će da, i kad tužiteljstvo i policija dovrše istragu i predaju kompletni predmet sudu na daljnji postupak, i policija i tužiteljstvo rade po nekakvom političkom nalogu. A to je situacija koja ne odgovara ni državnom odvjetništvu niti policiji«.

Vjesnikovi izvori kažu dalje da nakon ovakve novinske kampanje ispadaju iz igre mnogi bitni akteri, koje bi bilo moguće postupovno uvesti u slučaj. Skrivaju dokaze o svojoj ulozi u cijeloj aferi, samo zato što im nije u interesu da pred izbore budu na strani »tužitelja«, u trenutku kad HDZ računa na izborni povratak na vlast.

Čak i kad to ne bi bio razlogom, zaključna je ocjena Vjesnikovih izvora, riječ je o postupku za koji je dobro da se zbiva u tajnovitosti tužiteljskih i policijskih radnji. »Eto vidite kamo vodi javna objava. Posebno ako se u nju dostavom dokumenata uključi i visoki državni dužnosnik«, čuje se iz Vjesnikovih izvora.

Vlado Rajić