Slobodna Dalmacija: 01. 09. 2003.

ANTE BILIĆ VEĆ DVIJE GODINE POKUŠAVA DOKAZATI UPLETENOST IVICE MUDRINIĆA U KRIMINALNE RADNJE

HT i HP podignuti na sivom kapitalu?

ZAGREB - Podigao je kaznenu prijavu u travnju 2001. godine, dopunio je u studenom iste godine, tri puta pisao premijeru Ivici Račanu, dva puta razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, pisao predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću, resornome ministru Rolandu Žuvaniću... Ovo je tek dio prepiske koju od studenoga 2000. godine s institucijama i visokim državnim dužnosnicima Lijepe naše uporno, no još uvijek neuspješno, vodi Ante Bilić, bivši šef Središta pošta Split.

Bilić je kaznenu prijavu digao protiv Ivice Mudrinića, predsjednika Uprave HT-a, Ivana Videke, predsjednika Hrvatske pošte, te ostalih članova uprava obiju kompanija. Posebno naglašava da je Mudrinić, koji je posljednjih desetak godina bio resorni ministar te prvi čovjek najprije HPT-a pa HT-a, sam ili uz potporu suradnika počinio niz štetnih djela teških stotine milijuna kuna. Uz bok Mudriniću Bilić stavlja sadašnje ili bivše zaposlenike Hrvatskog Telekoma i Pošte odnosno matičnog ministarstva Mladena Šutala, Antu Dodiga, Jurja Buzolića, Željka Kandučara, Alojza Tušeka...

Kaznenu je prijavu, kao i dopise državnim dužnosnicima, Bilić potkrijepio golemom dokumentacijom. Upozorava da u prilog njegovim tvrdnjama svjedoče i izvješća revizorskih kuća Arthur Andersen i Price Waterhouse Coopers koje su u razdoblju od dvije godine neovisno utvrdile veću vrijednost kompanije, i to za 500 milijuna DEM, nego što je iznosila službena procjena, objavljena u vrijeme prve prodaje HT-a.

Iz Račanova kabineta dobio je tek zahvale za dobru suradnju s potpisima dviju glasnogovornica. Bajić kaznenu prijavu, zaprimljenu prije skoro dvije i pol godine, nije procesuirao, ali ni odbacio. Naprotiv, njegov zamjenik Radovan Šantek dva je puta izvijestio Bilića kako je spise proslijedio Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, a Serđan Guštin, bivši načelnik Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, još 25. studenoga 2002. godine piše Biliću: "Policija postupa povodom njegove prijave, no u kojoj je fazi postupak, ne može ga izvijestiti zbog izričitosti kaznenog zakona".

- Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić izvijestio me 23. lipnja ove godine da je moju predstavku dao matičnom odboru u proceduru. Ažurnost Tomčića ipak ne ulijeva optimizam budući da je predsjednik odbora Jure Radić. Sumnjam da će Radić išta učiniti, ne samo stoga što je ostalo kratko razdoblje do izbora, nego što bi morao dirnuti u jak lobi koji predvodi Ivica Mudrinić, skeptičan je Bilić.

Među ostalim, Bilić Mudriniću na dušu stavlja i tzv. investicijski model.

- Do 1997. godine skupe uplate fizičkih i pravnih osoba za nove telefonske priključke nisu ulazile u prihod kompanije već su iskazivane kao tzv. kratkoročne obveze prema korisnicima. Samo na splitskom području radilo se o iznosu većem od 150 milijuna DEM, dok je u cijeloj RH taj "sivi" fond iznosio oko jednu milijardu DEM - tvrdi Bilić i dodaje kako je u spomenutom razdoblju nezakonito izgrađeno i više od 50 poštanskih objekata koji diobom HPT-a nisu uvršteni u imovinu HP-a jer ne postoji financijska dokumentacija o tim investicijama. Bilić upozorava da su Mudrinić, kao prvi čovjek HT-a, i Videka za HP, svjesno i namjerno krivotvorili i konačne bilance podjele imovine te da potpisani dokument ima elemente ortačkog, a ne ugovora temeljenog na aktualnim zakonima ove države.

Gašenjem spomenutog investicijskog modela prestaje dotok "sivog" kapitala u kompaniju pa Mudrinić, uz potporu svog moćnog lobija, uvodi enormno visoku pretplatu i 50 posto povećanje tarife kako bi pokrio drastičan minus u poslovnom rezultatu i zataškao vlastitu odgovornost, podsjeća Bilić i napominje kako je i Državna revizija nalazom od 1. veljače 2001. godine tražila provjeru ugovora o podjeli imovine između HT-a i HP-a.

Bilić spominje i "slučajnost" da je samo mjesec dana poslije zahtjeva Revizije nasilno izbačen s posla. Početkom ove godine, sudskom presudom, vraćen je na posao. Sedam mjeseci svakodnevno stiže u ured, ali ne radi ništa jer nitko s njim ne komunicira. Plaću uredno dobije, no to nije rješenje problema koji traje desetak godina na izravnu štetu državnog proračuna, opominje Bilić.

Božica BABIĆ