Slobodna Dalmacija: 01. 09. 2003.

NASTAVLJA SE BITKA IZMEĐU DAVORA JURIĆA I NJEGOVE OPORBE UNUTAR SSSH

Nova etapa rata

ZAGREB - Hoće li Savez samostalnih sindikata Hrvatske ostati najjačom i najbrojnijom sindikalnom središnjicom i hoće li se na njezinu čelu zadržati aktualni predsjednik Davor Jurić - pitanja su koja bi se trebala početi raspletati od utorka 2. rujna, kada se u toj središnjici održava sjednica Predsjedništva. Očekuje se da će Predsjedništvo utvrditi točan datum sjednice Vijeća SSSH, tijela koje će, na zahtjev Juriću nesklonih sindikata u središnjici, napokon razmatrati provjeru povjerenja Juriću.

Sindikatu tekstilaca, koji je prvi u lipnju zatražio provjeru povjerenja Juriću, a potom i pokrenuo službeni zahtjev za njegovom smjenom, prije ljetnih odmora pridružili su se i najbrojniji sindikat u Savezu - Sindikat poljoprivrede, a potom i sindikati trgovine, ugostiteljstva i turizma, šumarstva te male privrede i poduzetništva. Razlog je njihova nezadovoljstva, uz ostalo, financijski model, odnosno financijska situacija u Savezu, te Jurićevo "kompromisersko držanje" u vrijeme pregovora i donošenja novoga Zakona o radu, kao i njegovi stavovi o postignućima u ZOR-u, koji se, prema mišljenju u tim sindikatima, razlikuju od onih većine članstva. Ti su sindikati već najavili i mogućnost odcjepljenja od matične središnjice, što bi značilo gotovo prepolovljivanje Saveza koji broji oko 300 tisuća članova. Ti Jurićevi oponenti, naime, okupljaju, prema njihovim podacima, 44 posto Savezova članstva. Na Jurićevoj su strani, pak, sindikati metalaca, EKN-a i zdravstva.

- Najmanje je važno hoću li ja ostati na čelu Saveza ili ne. Najbitnije je riješiti postojeće probleme uz poštivanje svih statutarnih odredbi, kao i stvaranje osnove za daljnje djelovanje, dakle financijski dio. Smjena jednog čovjeka ne mijenja ništa - kaže Jurić.

On je u nedjelju potvrdio kako će se 2. rujna održati redovita sjednica Predsjedništva, na kojoj će se naći opširan dnevni red s oko sedam do osam točaka. Predsjedništvo će se očitovati o inicijativi za provjerom povjerenja i točnim datumom sjednice Vijeća SSSH, no, kaže, neovisno o stavovima Predsjedništva, provjera povjerenja ionako će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vijeća, na kojoj će se članovi o tom zahtjevu izjašnjavati tajnim glasovanjem.

No čini se da Jurić neće tek tako ostati dužan svojim protivnicima u središnjici. Nije, naime, tajna da nekoliko sindikata središnjici duguje znatan dio novca, a, prema Jurićevim tvrdnjama, taj dug se popeo na oko 1,6 milijuna kuna. Najveći među dužnicima je, s oko 800 tisuća kuna duga, upravo PPDiV. Predsjednik toga sindikata Josip Pavić već je bio poručio kako "ne želi financirati Jurića i njegovu ekipu", a o povratu duga u tom bi sindikatu trebali raspravljati na GO 18. rujna.

- Čini se da je zahtjev za preispitivanjem povjerenja samo zamagljivanje stvari, kako bi se relativizirao problem duga. Postoje neke teze o tim sindikatima i njihovim čelnicima s kojima zasad ne bih izlazio u javnost. Sve u svoje vrijeme - natuknuo je Jurić moguće nastavke bitke u Savezu.

Osvrćući se na najave odcjepljenja dijela sindikata, Jurić kaže da je to jedna strana medalje, jer predsjednik središnjice ima ovlasti predložiti Vijeću suspenziju sindikata u slučaju da oni ne ispunjavaju svoje financijske obveze, a u krajnjem slučaju i njihovo izbacivanje. "Dosad nisam posezao za tom mogućnosti, iako je bilo i takvih prijedloga", kaže Jurić. Kojom će se brzinom stvari razrješavati, zasad je nemoguće predvidjeti, s obzirom da, uza sve, postoje i neki "tehnički" zahtjevi. U Savezu, naime, još nije usvojen Pravilnik koji, u situacijama u kojima je Statut preopćenit, propisuje način opoziva ili ostavke, imenuje tijela koja u takvim situacijama preuzimaju određene funkcije i slično. Osim toga, prema sadašnjem statutu, u slučaju ostavke predsjednika izborni se kongres može održati tek nakon tri mjeseca pa je u sadašnjoj situaciji neizvjesno tko bi u tom slučaju preuzeo kormilo nad Savezom.

M. CVRTILA