Vjesnik: 01. 09. 2003.

Obrana vjeruje da protiv Norca neće biti podignuta optužnica u Haagu

Haaški će istražitelji ispitivati Norca o njegovu sudjelovanju u akcijama »Oluja« i »Medački džep« / To što će ga ispitivati u Zagrebu mogla bi biti ona faza u procesu koja potvrđuje da će se proces ostvariti pred hrvatskim sudom

ZAGREB, 31. kolovoza - Hrvatska surađuje s Haagom pa je u sklopu te suradnje osigurana nazočnost riječkog osuđenika Mirka Norca u Istražnom centru Haaškoga suda u Zagrebu. Generala Norca u sljedeća će dva-tri dana ispitivati haaški istražitelji o njegovu sudjelovanju u akcijama »Oluja« i »Medački džep«.

Zbog toga je Norac iz riječkog zatvora prebačen u Okružni zatvor u Remetincu. Haaški istražitelji učinit će ustupak pa će ispitivanje osumnjičenog Norca biti provedeno u remetinečkom zatvoru. Postupak bi trebao početi u ponedjeljak oko 9 sati, a ispitivanju će nazočiti i Norčev odvjetnik Ivan Kern.

Nakon smrti Janka Bobetka, te prošlojesenskih ispitivanja nekoliko hrvatskih policijskih i vojnih osoba na Selskoj cesti, gdje je haaški ured u Hrvatskoj, haaškom je tužiteljstvu ostalo još samo ispitati generala Norca, osobu s najvišim vojnim činom koja je sudjelovala u akciji »Medački džep«. Niži časnici već su ispitani u različitim fazama istrage protiv Norca.

U najavi Norčeva ispitivanja u Zagrebu zasad se ne spominje činjenica da su istragu o akciji »Medački džep«, unatoč mnogim poteškoćama, proveli i Državno odvjetništvo te hrvatska policija. Taj spis još nije zaključen, ali ga kao sadržaj ne spominju ni haaški tužitelji. Prema onome što se moglo doznati, dosad prikupljeni podaci o cijelom slučaju bit će na zahtjev Haaga dostavljeni njegovim ljudima.

Zbog odgovornosti za sudjelovanje u gospićkim događajima tijekom Domovinskog rata, riječka sutkinja Ika Šarić osudila je Norca na 12 godina zatvora. Presuda još nije pravomoćna, a spis je već neko vrijeme na Vrhovnom sudu.

U pripremi obrane braniteljski tim na čelu s Ivanom Kernom radio je najviše na prikupljanju dokaza i argumenata kojima bi se pobili navodi iz istražnih dokumenata Haaškoga suda protiv generala Norca, odnosno o njegovoj odgovornosti u akciji »Medački džep«. Obrana je uvjerena da dokumenti iz državnih izvora, kojima raspolažu, sadržavaju dovoljno činjenica koje će pobiti sumnju haaških istražitelja i isključiti mogućnost podizanja optužnice protiv njega u Haagu.

O generalu Norcu govorilo se i za posljednjih kontakata na službenoj razini između Carle del Ponte i hrvatskih dužnosnika. Nakon toga razgovora u Banskim dvorima hrvatski su mediji neko vrijeme nagađali o tome hoće li se Norcu suditi u Haagu ili pred nacionalnim sudom. S obzirom na pritisak kojem su u gospićkom kraju bili izvrgnuti svjedoci, Državno odvjetništvo je svojedobno tražilo promjenu mjerodavnosti Županijskog suda u Gospiću.

Sve to, zajedno s policijskom i tužiteljskom istragom, trebalo je poslužiti stvaranju ozbiljnog dojma o hrvatskom pravosuđu, sposobnom da na temelju vlastite istrage, a uz pomoć spoznaja haaških istražitelja, procesuira Norca u Hrvatskoj. Činjenica da će ga haaški istražitelji ovog tjedna ispitivati u Zagrebu, mogla bi biti ona faza u procesu koja potvrđuje da će se, nakon istrage i uz eventualno podizanje optužnice, proces ostvariti pred hrvatskim sudom.

Vlado Rajić