Novi list: 01. 09. 2003.

JE LI HDZ SAV NOVAC POTROŠIO U IZBORNOJ KAMPANJI ILI JE OTIŠAO U PRIVATNE DŽEPOVE

USKOK ispituje sve tajne račune HDZ-a

Iz dokumentacije kojom raspolaže Državno odvjetništvo, razvidno je da su sa spornih računa novac dizali građani. Među najvećim korisnicima računa u Županjskoj banci pojavljuje se sam HDZ, kojem je u tri navrata isplaćeno više od 1,4 milijuna kuna

ZAGREB – U sklopu provjere tokova novca na računima s kojih je HDZ prikriveno financirao izbornu kampanju 1997. godine, državni odvjetnici razgovarat će sa svim osobama koje bi mogle imati saznanja o nezakonitostima u tim novčanim transferima. Prvi na redu bit će Stipe Gabrić Jambo, idućeg četvrtka u Dubrovniku. To je našem listu potvrdio visoki izvor u Državnom odvjetništvu.

Izvor našeg lista, koji je želio ostati anoniman jer je istraga tajnih HDZ-ovih računa još u tijeku, tvrdi i da Državno odvjetništvo još provjerava i je li sav donirani novac isključivo završio u izbornoj kampanji HDZ-a ili je otišao i na privatne račune.

Naime, iz dokumentacije kojom raspolaže Državno odvjetništvo, razvidno je da su sa spornih računa novac dizali građani. Doduše, veći dio novca isplaćen je tvrtkama koje su doista mogle pružati usluge HDZ-u za izbornu kampanju. Naprimjer, manja svota novca s računa Valerije Marić u Županjskoj banci isplaćena je jednoj zagrebačkoj tvrtki koja se bavi održavanjem pisača. Više isplata adresirano je na dva jača igrača u marketingu i oglašavanju, a također su plaćane i usluge jednog zagrebačkog hotela, kao i Studentskog centra, te usluge jedne od državnih agencija za komercijalnu djelatnost. Ipak, među najvećim korisnicima računa u Županjskoj banci pojavljuje se sama Hrvatska demokratska zajednica, kojoj je u tri navrata isplaćeno više od 1,4 milijuna kuna.

Dvojbene isplate

Potonje isplate HDZ-u doista su dvojbene, osobito ako se građanski račun u Županjskoj banci koristio za financiranje predizborne kampanje. Jer ako je to točno, zašto novac s tajnog HDZ-ovog računa nije mogao ići direktno tvrtki koja je pružila usluge, nego je najprije morao u HDZ.

Također, uvjerava naš izvor u Državnom odvjetništvu, USKOK će provjeriti i jesu li sve transakcije s HDZ-ovih tajnih računa poslovno opravdane. Naime, tvrtka Jambo, u vlasništvu Stipe Gabrića koji je prvi progovorio o političkom reketiranju tvrtki, kao razlog uplate Poštanskoj banci navela je »Usluge promidžbe HDZ-a«. Prema tvrdnjama odgovornih u Plivi, uplatom na građanski račun u Županjskoj banci plaćeno je godišnje oglašavanje u Glasniku HDZ-a. Makar je na prvi pogled upitna poslovna logika oglašavanja u unutarstranačkom glasilu, tužitelji će provjeriti i jesu li takve usluge doista izvršene.

Gregurić: Računi u Zagrebačkoj i Privrednoj banci

Prema našem izvoru u Državnom odvjetništvu, također će se provjeriti jesu li privatne tvrtke koje je HDZ isplaćivao s tajnih računa, obavile svoje obveze prema HDZ-u. Sve te provjere usmjerene su raščišćavanju sumnji je li s građanskih računa s kojih je HDZ navodno tajno financirao kampanju ukraden ikakav novac. No, u cijeloj stvari moralo bi biti nepravilnosti, jer je u najmanju ruku očito da je jedna od vodećih stranaka u Hrvatskoj neuredno vodila knjige.

HDZ-ov dužnosnik koji je 1997. vodio odbor za financije u izbornom stožeru, Franjo Gregurić, u javnosti je priznao da je on otvorio račun, te da su na njega bile opunomoćene četiri osobe, među kojima i Valerija Marić. Gregurić, međutim, tvrdi da on nije imao pravo raspolaganja sredstvima na tom računu, tako da ne zna jesu li sporna sredstva korištena u financiranju kampanje. Također, Gregurić je ustvrdio i da je HDZ imao račune u Zagrebačkoj i Privrednoj banci, ali u te dvije banke jučer nam, zbog zakonske obveze o čuvanju bankarske tajne, nisu htjeli otkriti tko ih je otvorio i tko je imao punomoć na njima. Iz istih razloga u Poštanskoj banci nisu mogli provjeriti tko je otvorio i tko je raspolagao još jednim tajnim računom HDZ-a, koji je nosio naziv »Solidarnost i razvitak demokracije Zagreb«

Provjera tajnog financiranja »određene stranke«

– Povodom vašeg upita obavještavam vas da ovaj Ured u suradnji s drugim nadležnim državnim odvjetništvima poduzima odgovarajuće provjere povodom izjava građana i tvrdnji objavljenih u više javnih glasila o tajnom financiranju predizborne kampanje određene stranke.

Takav škrti odgovor na upit našeg lista jučer je uputio v. d. ravnatelja USKOK-a Željko Žganjer. S obzirom na to da je USKOK još od ožujka ove godine preuzeo od Općinskog državnog odvjetništva spise vezane uz tajno financiranje HDZ-ove kampanje preko građanskog računa u Županjskoj banci, naš list se interesirao je su li u tom slučaju USKOK-ovi tužitelji donijeli ikakvu meritornu odluku. Iako Žganjer nije decidirano odgovorio, očigledno je da USKOK još nije odlučio ima li elemenata za kazneni progon osoba koje su sudjelovale u tajnom financiranju kampanje »određene stranke« ili ne. Osim za račun u Županjskoj banci, naš list se zanimao i za provjere tajnih HDZ-ovih računa u Poštanskoj banci, pa se iz odgovora da shvatiti kako USKOK ispituje i kretanja novca na tim računima.

Sergej ABRAMOV