Novi list: 02. 09. 2003.

Goran Granić, glasnogovornik HDZ-a BiH

Boris PAVELIĆ

Nije najvažnije to što je OESS u BiH jučer kritizirao izjave potpredsjednika Vlade Gorana Granića koje je u nedjelju izrekao u Kostajnici pored Konjica, u BiH. Od mišljenja međunarodnih činovnika važnije je to što koalicija nastavlja oponašati zloćudnu navadu HDZ-a da svoja predizborna mućkanja uvijek najprije prelama preko leđa ljudi BiH – Hrvata naročito.

Granić je, naime, u osjetljivome ambijentu Konjica i okolice, kazao da će se Hrvatska suprotstaviti dokidanju hrvatskoga jezika u BiH, jer da se to navodno čini predstojećim administrativnim ujedinjavanjem škola u BiH. »Takve izjave ne pomažu reformi obrazovanja u BiH, koja Hrvatima ni na koji način ne ugrožava pravo na vlastiti jezik«, reagirao je jučer OESS u BiH.

Granić je, naime, povjerovao HDZ-u BiH koji tvrdi da će administrativnim ujedinjenjem škola Hrvati izgubiti vlastiti jezik. A neće: ujedinjuju se samo školske uprave, a sve ostalo – nastavni program, jezici, udžbenici – ostaje razdvojeno. Sve što se želi jest dokinuti protucivilizacijsko stanje apartheida u školama – tko ne vjeruje, neka ide pa nek' vidi.

Ali potpredsjednik hrvatske vlade nema snage reći istinu: da HDZ BiH, lažući vlastite birače, naprosto osigurava politički opstanak, jer ujediniti škole znači raskrinkati njihovu stranačku politiku nacionalne podjele. No 'popu reći pop, a bobu bob' – naročito o BiH – to nikada nije bila odlika Račanove vlade. Lakše je, je li, njegovati neznanje i nerazumijevanje javnosti u Hrvatskoj, kao i podgrijavati iracionalan, ali snažan strah Hrvata u BiH, pa si lijepo priskrbiti malu političku recku. A to, što će ta recka još dublje zasjeći u izmrcvareno i polumrtvo tijelo suživota u BiH – a time i u nacionalni interes tamošnjih Hrvata – to Račanovu vladu ne zanima.