Vjesnik: 02. 09. 2003.

Haaški istražitelji ispituju Norca o »Medačkom džepu« i »Oluji«

Haag tereti Norca isključivo prema zapovjednoj odgovornosti, rekao je njegov odvjetnik Ivan Kern / Ispitivanje u remetinečkom zatvoru počelo dva sata kasnije jer su haaški istražitelji imali problema s videoopremom

ZAGREB, 1. rujna - Dvojica haaških istražitelja započeli su u ponedjeljak u remetinečkom zatvoru ispitivati generala Mirka Norca, osumnjičenog za ratne zločine počinjene tijekom vojno-redarstvenih akcija »Medački džep« i »Oluja«.

Norac je nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora na riječkom sudu zbog zločina počinjenih tijekom rata u Gospiću 1991.

Ispitivanju u Zagrebu nazočni su i njegovi odvjetnici Ivan Kern i Tomislav Sabljar, te zamjenik državnog odvjetnika Petar Pulišević.

Norac je iz riječkog pritvora još u subotu dovezen u zatvor u Remetincu.

Istražitelji su započeli ispitivanje postavljajući općenita pitanja o Norčevu ratnom putu, te o položaju i dužnostima koje je obnašao u vrijeme kad su provedene te dvije akcije, rekli su odvjetnici. Krug pitanja potom se suzio na funkcioniranje zapovjednog lanca i na raspored postrojbi koje su bile pod Norčevim zapovjedništvom u vrijeme »Medačkog džepa«, naročito o 9. gardijskoj brigadi.

Norac je odgovorio na sva postavljena pitanja, a tereti ga se isključivo prema zapovjednoj odgovornosti, izjavio je Kern. Dodao je i da su haaški istražitelji bili impresionirani generalovim ratnim putem.

Inače, ispitivanje je započelo dva sata kasnije zbog tehničkih problema s videoopremom haaških istražitelja. Ispitivanje se nastavlja i u utorak.

Dragan Grdić