Novi list: 02. 09. 2003.

Vukićev odlazak u HIP ili na političku marginu

Iako kaže da će se prelazak u HIP pokazati kao pravi odabir, pitanje svih pitanja koje sigurno muči i samog Vukića jest ono je li time i sam odabrao političku marginu

Piše: Dražen Herljević

Bivšem vođi riječkog HDZ-a i aktualnom saborskom zastupniku Dariju Vukiću još se ne ide u političku mirovinu. Dokazuje to njegov prošlotjedni ulazak u Hrvatski istinski preporod, stranku Miroslava Tuđmana, sina bivšeg hrvatskog predsjednika, ali možda još više i to što je samo nekoliko dana nakon njega, prelazak u HIP objavilo i trinaestoro riječkih HDZ-ovaca, na čelu s bivšim političkim tajnikom primorsko-goranskog HDZ-a Mladenom Šimićem. Još dok je bio marginalizirani član Predsjedništva HDZ-a, ali suvereni gospodar stranke na riječkom području, Vukić je Sanaderovim raspuštanjem Županijskog i Gradskog odbora ostao bez svoje baze i infrastrukture, pa kad je i sam, ostavljen na marginama, odlučio napustiti HDZ i potom prijeći u stranku Tuđmana juniora, nije mu preostalo ništa drugo nego da dobar dio te stranačke baze malo pomalo povuče sa sobom u HIP.

Osim što je svoju novu stranku, zajedno s Antom Beljom, odmah učinio parlamentarnom, Vukić je vjerojatno već izborio i visoko mjesto na izbornoj listi HIP-a, točnije koalicije HIP-a i Hrvatskog bloka, u 7. ili 8. izbornoj jedinici. No, ostaje pitanje zbog čega je na kraju odabrao HIP, a ne Hrvatski blok, kad s Miroslavom Tuđmanom nikad nije bio politički intimus, dok je zajedno s Pašalićem vodio mnoge unutarstranačke bitke, pa tako i onu protiv Sanadera, koju su na kraju izgubili i jedan i drugi? U javnosti se dugo špekuliralo o njegovom prelasku u Pašalićevu novu stranku, ali je Vukić opet učinio neki svoj manevar, računajući da mu Tuđmanovo ime na predstojećim izborima na riječkome području može donijeti više koristi od Pašalićeva. No, može li?

Bijeg iz Rijeke

Taj njegov »bijeg« iz sredine kojoj politički objektivno pripada pomalo nalikuje na razdoblje otprije četiri godine, kada je bio kandidat HDZ-a za Sabor, ali ne u 8. riječko-istarskoj, već u 7. primorsko-goransko-karlovačko-zagrebačkoj izbornoj jedinici. Već su mu i tadašnji oponenti u stranci zamjerili da je na izborima koje je HDZ izgubio, više vodio računa o osobnim, nego o stranačkim interesima, jer je u saborske klupe, umjesto preko Rijeke, gdje je upravo tada umirao njegov »Croatia Line«, stigao preko Zagreba i preko svojih političkih sponzora Ivića Pašalića i Ljerke Mintas Hodak. Tako i sada, očito planirajući nastavak političke karijere, pokušava prikriti tragove i umjesto kod Pašalića, gdje ga mnogi vide, odlazi kod Miroslava Tuđmana. »U HIP-u se njeguje demokracija i postoji vizija, vlada pozitivno ozračje koje omogućava kreativan rad i postoji unutarstranačka tolerancija«, obrazložit će Vukić svoju odluku, dodajući da svega toga, i mnogo čega drugoga, u HDZ-u više nema. »Angažman u HIP-u predstavlja pravi politički izazov i budućnost će pokazati da je to bio pravo politički odabir«, kaže novopečeni HIP-ovac. Hoće li doista biti tako?

U konačnici, Vukić i Pašalić ipak će zajedno na izbore, jer će HIP i Hrvatski blok na izborima nastupiti u koaliciji. Stoga nije isključeno da njih obojica i dalje koordiniraju sve postupke. »Sadašnja politika vodstva HDZ-a otvara novi politički prostor čiji će jedan dio zauzeti HIP, a drugi vjerojatno Hrvatski blok. I to je logika koja povezuje ove dvije stranke na predstojećim parlamentarnim izborima«, objašnjava Vukić.

HDZ-ova infrastruktura

Nema nikakve sumnje da koalicija HIP-a i Hrvatskog bloka računa na dio dosadašnjeg biračkog tijela HDZ-a. Vukić se i operativno priprema za taj posao, pa je brže-bolje u svoju novu stranku doveo već 13 bivših članova HDZ-a iz Rijeke. To što je među njima i Mladen Šimić, čovjek koji je godinama vukao organizacijske konce u riječkom HDZ-u, nije nikakvo iznenađenje, ali pokazuje da Vukić ima ozbiljne namjere koristiti dojučerašnju HDZ-ovu infrastrukturu i u novoj stranci i u novim političkim bitkama.

No, kad se sve zbroji i oduzme, pitanje svih pitanja koje sigurno muči i samog Vukića, jest ono je li prelaskom u HIP zapravo i sam odabrao političku marginu. Tim više što HDZ, ni onda kad je bio najjači, nije uspijevao pobijediti ni u Rijeci ni u Istri, a u međuvremenu su od stranke nastali brojni derivati: DC, HIP, Hrvatski blok... S druge strane, formira se jedna jaka koalicija SDP-a i IDS-a. Stoga ne bi bilo čudno da i na ovim izborima Vukić pokuša ući u Sabor iz 7., a ne iz 8. izborne jedinice, što će reći, ne iz Rijeke, nego iz Zagreba.