Večernji list: 02. 09. 2003.

SAD - AMERIČKOG PREDSJEDNIKA POČINJU KRITIZIRATI I REPUBLIKANSKI SENATORI

Stranački kolege pritišću Busha

Senatore počinju zabrinjavati veliki troškovi koje SAD plaća za intervenciju u Iraku

U tjednu u kojem, nakon jednomjesečne stanke, ponovno počinje zasjedati američki Kongres predsjednik George Bush našao se pod pojačanim pritiskom senatora iz redova Republikanske stranke. Glavni su predmet spora troškovi koje će američka administarcija morati pokriti za upravljanje Irakom. Uz četiri milijarde dolara mjesečno, koliko stoji američka vojna prisutnost u Iraku, vladanje zemljom moglo bi američke porezne obveznike stajati još desetke milijardi dolara. Senator Richard Lugar naveo je da je riječ o svoti od oko 30 milijardi dolara, a senator John McCain u uvodniku za "Washington Post" kazao je da administracija mora biti iskrena prema američkom narodu te da mora jasno prikazati koliko će stajati demokratizacija Iraka. McCain također poručuje predsjedniku da mora izaći pred Kongres, i to još ovoga tjedna, te da bi bilo poželjno da senatorima i zastupnicima dade ideju o tome kako će se situacija s američkom prisutnošću u Iraku razvijati u sljedećih pet godina, odnosno do kraja Bushova eventualnog drugoga predsjedničkog mandata.

Uz to, iz republikanskih redova sve je više zahtjeva da dolari za upravljanje Irakom ne dolaze samo iz američke blagajane, već da se u cijelu operaciju uključi i međunarodna zajednica. Čini se da je upravo novac koji se toši na Irak postao najosjetljivijom političkom pričom, i to zbog nekoliko činjenica koje izrazito tište kako Amerikance, tako i tamošnje političare - predviđanja govore da će se proračunski manjak u 2004. popeti na gotovo 500 milijardi dolara, što je apsolutni rekord. Javnost je, uz to, nakon strujnog sloma na sjeveroistoku Sjedinjenih Država postala svjesna da je elektroenergetski sustav zemlje praktički u raspadu. Na zapadu zemlje divljaju golemi šumski požari, a gotovo svakoga dana stižu izvješća o poginulim američkim vojnicima u Iraku.

I na kraju, usprkos tvrdnjama da je ekonomskim mukama došao kraj, to uopće nije vidljivo, pa prosječan Amerikanac i nadalje živi sve lošije. Administracija nije uspjela definirati ni reformu Medicarea, državnog zdravstvenog osiguranja, a sigurnost američkih vojnika u Iraku postaje sve ozbiljnijom temom koja bi mogla imati važnu ulogu u predizbornoj kampanji. To više što se kao sve sigurniji demokratski kandidat Georgeu Bushu pokazuje senator iz Vermonta Howard Dean, koji je jedini od svih devet predsjedničkih kandidata iz redova svoje stranke pokazao da je protivnik rata i američke vojne prisutnosti u Iraku.