Vjesnik: 02. 09. 2003.

Antičević Marinović: Pravosuđe je umorno od revolucija, treba mu potpora

Osim o Ustavu i zakonima, neovisnost sudbene vlasti uvelike ovisi o tome što vladajući misle o sudovima i njihovome mjestu, kazala je ministrica pravosuđa/ Važno je stvoriti klimu da sudovi sude samo na temelju zakona, a ne nečijih interesa, rekao je predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić

SUPETAR, 1. rujna - Ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Ingrid Antičević Marinović u ponedjeljak je u Supetru na Braču otvorila novoizgrađenu zgradu u kojoj su smješteni supetarski Općinski i Prekršajni sud te Općinsko državno odvjetništvo. U istoj zgradi uskoro će se otvoriti i Ured za katastarske i geodetske poslove. Svečanosti otvorenja bio je nazočan i predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić.

»Reforme su očito krenule. Naša pravosudna vlast umorna je od revolucija. Potrebna joj je potpora, ali i konstruktivna kritika«, kazala je ministrica. Prema njezinim riječima, vlast želi da sudovi budu neovisni, jer, dodala je, »osim o Ustavu i zakonima, neovisnost sudbene vlasti uvelike ovisi o tome što vladajući misle o sudovima i njihovome mjestu«. »Neovisnost sudova ovisi i o etičnosti sudaca«, rekla je ministrica ističući da su u svemu važni i materijalni uvjeti.

»Ipak, izvršna i zakonodavna vlast mora stvoriti sve uvjete da sudbena vlast funkcionira. Kada stvorimo dobre materijalne i zakonske uvjete, omogućit ćemo brže procese, te onemogućiti ometanje pravde«, kazala je ministrica pravosuđa, naglasivši da nedostatak idealnih uvjeta ne može biti opravdanje za nemoralnost i neetičnost.

Ivica Crnić rekao je da se sudbena vlast nalazi u velikim nevoljama, čiji su razlozi uglavnom u prošlosti. »Sudovi moraju biti neovisni o političkim utjecajima. Važno je stvoriti klimu da sudovi sude samo na temelju zakona, a ne nečijih interesa. Nije točno da sudovi ne rade, jer godišnje riješe do 1,6 milijuna predmeta, no istina je da postoje zaostaci«, rekao je predsjednik Vrhovnog suda. Ozbiljne pomake, dodao je, nećemo napraviti ako ne osiguramo dovoljno sudaca i ostalog sudskog osoblja. Kadrovsko popunjavanje, smatra Crnić, započelo je kasno, tek 2002. i 2003. godine.

»Zakonodavna vlast sucima mora dati jasne i učinkovite zakone. Ni tu nismo zadovoljni. Neke izmjene se događaju i na štetu brze procedure. No, mlada smo država i zato nam je potrebno vrijeme«, rekao je Crnić. Predsjednik Vrhovnog suda suce je pozvao da ubuduće prednost daju predmetima vezanima za gospodarski i pretvorbeni kriminal, o kojem se u posljednje vrijeme u javnosti najčešće govori.

Irena Dragičević