Novi list: 02. 09. 2003.

Drama mrtve trke

Piše: Jelena Lovrić

Tri mjeseca prije službeno još nezakazanog ali očekivanog datuma izbora, sva je prilika da će se u Hrvatskoj voditi mrtva trka. Dvije glavne stranke, HDZ i SDP, u svojim su šansama uglavnom izjednačene. HDZ pobire više glasova, ali SDP će lakše do koalicijskih partnera. Jedni i drugi uvjereni su da je njihova pobjeda gotova stvar.

Šef HDZ-a Ivo Sanader nagađa da bi čak mogao osvojiti i apsolutnu većinu pa sam formirati buduću vladu. To svakako nije realno. HDZ će vjerojatno biti najuspješnija stranka, ali da bi izbornu pobjedu pretvorila u vlast, trebat će joj partneri za koaliciju. Problem je što Sanaderova stranka nema koalicijskog iskustva, samoživa je i sebična. Još je veći problem u tome da joj potencijalni saveznici teško mogu preći izborni prag, a među onima koji pouzdano prolaze – HDZ nema sigurnog kompanjona. Dođe li do predizbornog povezivanja na desnom centru, između Budišinih liberala i Granićeva DC-a, onda je taj problem lakše rješiv.

HDZ o svojim izbornim adutima zasad zagonetno šuti. Ne nudi ništa osim smjene sadašnje vlasti. Nema programa ni velikih obećanja, najavljuju se tek masovni mitinzi, koji će, garant, poslužiti raspirivanju pobjedničkog ozračja. Kako će na rejting stranke utjecati javno pretresanje njenog prljavog veša – tek treba vidjeti. Objavljivanje svjedočenja o tome kako se HDZ svojedobno bavio reketiranjem sigurno ne pomaže, ali čini se da je zasad bez veće štete.

Premijer Ivica Račan smatra da mu još jedan mandat neće izmaći. Već se rade makroekonomske projekcije za iduće četverogodišnje razdoblje. Sa sadašnjim koalicijskim partnerima njegov je SDP nadmoćan rivalskom HDZ-u i bloku koji bi se oko njega mogao okupiti. Za sadašnju vlast radi dosta raširen dojam da se Hrvatska ipak politički i ekonomski stabilizira. Ne onako kako se obećavalo, ni onako kako je objektivno bilo moguće, ali ipak...

Glavni je izborni adut Europska unija. Ali perspektivu brzog približavanja Bruxellesu vlast je sama ugrozila – nerješavanjem slučaja Gotovina. Sada i ministri otvoreno priznaju da blokada ili otvaranje puta za Europu zavisi od »milosti Carle del Ponte«. Po državu svakako vrlo ponižavajuća situacija! Trijumf zbog novoizgrađenih prometnica ugrožen je objavljivanjem alarmantnih pokazatelja o rastu inozemne zaduženosti. Turistička je sezona bila odlična, ali sezona ljetnih požara prokazala je Vladu kao nesposobnu da organizira vitalne funkcije države, poput vatrogasne zaštite. Podsjećanje na HDZ-ov kriminal poništava činjenica da se i za pripadnicima vladajuće koalicije vuku sve neugodniji repovi lopovluka i korumpiranosti. Proglašenje gospodarskog pojasa u Jadranu također je ciljano za izbore, a reakcije Slovenije prave od Račana novog Tuđmana. Velikog zaštitnika hrvatskih nacionalnih interesa! Ništa mu se bolje nije moglo dogoditi nego da se izborna kampanja odvija uz nacionalističko dizanje tenzija s one strane Sutle.

Ipak, naredne bi izbore moglo odlučiti pitanje je li veći osjećaj nezadovoljstva bivšom ili sadašnjom vlašću. Za nezadovoljstvo HDZ-om svakako je mnogo više razloga, ali nezadovoljstvo Račanovom vladom puno je svježije. Možda je ipak najviše onih koji se ne mogu odlučiti koje je od dva zla manje.