Slobodna Dalmacija: 02. 09. 2003.

VLADA ZASJEDALA IZVANREDNO ZBOG "PREKRAJANJA" PRORAČUNA

Otpušteni iz MORH-a traže 4 milijarde kuna

ZAGREB - Čak 4,056 milijardi kuna doseže sveukupni iznos za koji otpušteni djelatnici Ministarstva obrane, njih ukupno 11.562, tuže državu od početka osamostaljenja države do danas, podatak je koji je iznio novinarima ministar financija Mato Crkvenac nakon izvanredne sjednice Vlade održane iza zatvorenih vrata u ponedjeljak, na kojoj je glavna tema bila "prekrajanje" ovogodišnjeg državnog proračuna.

Crkvenac je istaknuo kako još nije poznato koliko će od spomenutog iznosa u ovoj godini i "pasti" na državu, budući da se još vode sudski postupci. Dodao je i kako je državu tužilo oko 9 i pol tisuća otpuštenih policajaca, te još jedan broj prosvjetara i djelatnika u pravosuđu. Samo bivšim policajcima bi ove godine trebalo izdvojiti oko 150 milijuna kuna na ime odštete zbog nezakonita otkaza.

- Ljudi koji su dobili nezakonito otkaz u državnoj upravi sada su velik trošak za državu. Bilo bi razborito da se država upusti u nagodbu s njima - kazao je Crkvenac.

Što se izmjena proračuna tiče, kao što je i bilo najavljeno, prihodi i rashodi ostat će na planiranim razinama (rashodi iznose 78 milijardi kuna), kao i proračunski deficit, dok će se, najavio je Crkvenac, zaduženje države za ovu godinu smanjiti za 340 milijuna kuna.

Izmjenama proračuna provest će se unutarnje preraspodjele u iznosu od 2,45 milijardi kuna, od čega će se 650 milijuna kuna rasporediti unutar pojedinih ministarstava i drugih proračunskih korisnika, dok će 1,7 milijardi kuna preraspodijeliti između pojedinih korisnika. Sva su ministarstva prihvatila preraspodjele, dodao je Crkvenac, istaknuvši da se iznosi preraspodjela kreću između 100 i 150 milijuna kuna za "veća" ministarstva, te između 20 i 30 milijuna kuna za "manja" ministarstva.

Uz sušu, ubrzano zapošljavanje i trošenje poticajnih sredstava za tu svrhu, potom provođenje reformi, socijalnih programa, sudske presude, potrošenu tekuću zalihu zbog neplaniranih intervencija, te zbog neplaniranih troškova zbog izbora, izmjene proračuna bile su nužne i zbog još jednog razloga - poticanja izvoza. Za tu će svrhu do kraja godine biti izdvojeno još 100 milijuna kuna, za potporu izvozne proizvodnje i subvencioniranja troškova kamata.

- Time Vlada - dodao je Crkvenac - poduzima potrebne mjere za poticanje izvoza, smanjenje deficita platne bilance i inozemnog zaduženja zemlje.

Vlada je na zatvorenoj sjednici donijela i izmjene i dopune Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave, kojim se, pojasnio je Crkvenac, među ostalim rješava i pitanje financiranja vatrogastva.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o privremenom financiranju za prvo tromjesečje 2004. godine, kojom su ukupni rashodi planirani u iznosu od 18,7 milijardi kuna, što je dovoljno za pokrivanje isplata plaća i drugih zakonskih obveza države u tom razdoblju.

Vlada je raspravljala i o fiskalnim projekcijama za razdoblje od 2004. do 2007. godine, no, izjavio je Crkvenac, ipak je odlučila da taj materijal ne upućuje u Sabor.

- Nema potrebe izazivati zabunu u Saboru i prejudicirati buduću politiku koju će provoditi nova Vlada - pojasnio je Crkvenac, dodavši i da je materijal o smjernicama makroekonomske politike i fiskalnim projekcijama za 2004. godinu Vlada poslala na doradu. Ministar financija dodao je i da će taj materijal Vlada brzo imati na dnevnom redu, jer je on važan za izradu radne varijante proračuna za sljedeću godinu. U tome materijalu, najavio je Crkvenac, Vlada računa s nastavkom dinamičnog rasta od barem 5 posto, stabilnom makroekonomskom situacijom, niskom inflacijom i nastavkom ubrzanog zapošljavanja, što "vodi k višem životnom standardu".

- U ovom razdoblju pokrenut je razvojni ciklus i njega treba nastaviti, s tim da Hrvatska sada ulazi u narednu fazu razvoja u kojoj prioritet mora biti izvoz - dodao je Crkvenac.

Vlada će dobiti informacije i raspravljati o državnom dugu, inozemnoj zaduženosti i platnoj bilanci na redovnoj sjednici u četvrtak.

M. BRNIĆ