Vjesnik: 02. 09. 2003.

Hrvatska vlada »neugodno iznenađena« Rupelovim radikalno svađalačkim istupom

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo veleposlanika u Hrvatskoj Petera Bekeša na konzultacije u Ljubljanu / Neposredan povod za taj potez bile su izjave hrvatskoga ministra vanjskih poslova Tonina Picule u razgovoru za nedjeljno izdanje »Slobodne Dalmacije« / »Izjave hrvatskog ministra za slovensku su stranu neprihvatljive i mogle bi lako izazvati stvarno pogoršanje odnosa dviju država«, rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel / Službeni Zagreb »želi vjerovati« da takav Rupelov istup »nije stav slovenske vlade« i »ne želi se uključiti u medijski show«/ Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova poziva u utorak strane diplomate da bi objasnilo probleme u odnosima sa Slovenijom

LJUBLJANA, ZAGREB 1. rujna - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u nedjelju navečer da je zbog izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule pozvalo svog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Bekeša na konzultacije u Ljubljanu.

Kao neposredan povod za taj potez navedene su Piculine izjave, objavljene u razgovoru za nedjeljno izdanje »Slobodne Dalmacije«, o tome da Slovenija nema dodir s otvorenim morem i da sporazum o granici, koji je bio parafiran 2001. godine, ali nije potpisan niti ratificiran, nema nikakvih pravnih učinaka.

Takve su izjave, navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova, »neprihvatljive i nisu u duhu dobrosusjedskih odnosa«.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak je ocijenio kako su izjave hrvatskoga ministra vanjskih poslova »neprihvatljive« te da bi mogle izazvati pogoršanje odnosa dviju država.

»Izjave hrvatskog ministra za slovensku su stranu neprihvatljive i mogle bi lako izazvati stvarno pogoršanje odnosa Republike Slovenije i Republike Hrvatske«, istaknuo je Rupel na konferenciji za novinare u Ljubljani, na kojoj je objasnio razloge zašto je slovenski veleposlanik u Hrvatskoj pozvan na konzultacije u Ljubljanu.

Govoreći o izlazu na more, Rupel je rekao: »Slovenija je takav izlaz imala u prošlosti, to pravo je uvijek ostvarivala i nikad ga se nije odrekla«.

»Ako bi Hrvatska otkazala sporazum Drnovšek - Račan, izgubila bi temelj iz kojega može izvoditi priznanje bilo kakvih prava u vezi s granicom na moru«, dodao je slovenski ministar.

Rupel je kazao i da ne prihvaća razmišljanja o »pravima Hrvatske kao apriornima, u ime kojih bi se ograničavala prava drugih nasljednica nekadašnje SFRJ«.

Banski dvori nisu u ponedjeljak željeli službeno komentirati istup slovenskoga ministra Rupela sve dok Ministarstvo vanjskih poslova ne dobije službenu slovensku notu ili neku drugu službenu informaciju, jer se »hrvatska vlada ne želi uključivati u medijski show«.

No, prema tvrdnjama visokog izvora iz Vlade, Banski su dvori »neugodno iznenađeni tonom Rupelova istupa, koji smatraju neutemeljenim, neodmjerenim i radikalno svađalačkim«.

Službeni Zagreb »želi vjerovati« da takav Rupelov istup »nije stav slovenske vlade« i »ne želi se uključivati u takvu svađu«.

»Hrvatska vlada će odgovorno braniti svoje pravo i interese radi gospodarske i ekološke zaštite Jadrana, i to putem dijaloga, a ne svađa«, tvrdi visoki izvor iz Vlade i napominje da Hrvatska još nije donijela konačnu odluku o načinu kako će to učiniti. To je moguće i uspostavom ribolovne zone i proglašavanjem gospodarskog pojasa.

U Banskim dvorima također ističu kako o tome treba razgovarati sa susjedima na odgovarajućoj razini, a pod tim se podrazumijeva politička, a ne »stručna« razina koja se ultimativno zagovara u Ljubljani.

Hrvatska je diplomacija nezadovoljna reakcijom ministra Rupela, no ne želi da se ta osjetljiva situacija prelama preko medija.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova poziva u utorak članove diplomatskog zbora da bi im objasnilo probleme u odnosima sa Slovenijom i iznijelo argumente prema kojima slovenska strana nije u pravu.

Zrinjevac će izvijestiti strane diplomate kako Hrvatska, u namjeri da zaštiti Jadran, želi surađivati sa svim zainteresiranim zemljama te da je nervozno reagirala jedino Slovenija.

Ministarstvo vanjskih poslova sastavilo je odgovor na Rupelovo priopćenje, točku po točku, kako bi pobilo sve njegove tvrdnje.

U međuvremenu, predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Jelko Kacin ocijenio je da je povlačenje slovenskog veleposlanika Bekeša na konzultacije bio »pravilan potez«, te da je Ljubljana tako reagirala zbog različitih izjava koje su u vezi s proglašenjem gospodarskog pojasa na Jadranu zadnjih dana dali hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, odnosno ministar vanjskih poslova Picula.

»Izjave ministra Picule u suprotnosti su s onima koje su zajedno dali slovenski predsjednik Janez Drnovšek i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Dok hrvatska politička elita ne počne davati jednoznačne poruke, s njima će biti teško razgovarati, a kamoli postići dogovor«, izjavio je Kacin u ponedjeljak za slovensku tiskovnu agenciju STA.

Prema njegovim riječima, Slovenija je mogla i prije povući svog veleposlanika na konzultacije, ali nadala se da će otvorena pitanja biti riješena na europski način, te da će to biti i »iskrena želja hrvatske političke elite«.

Kacin je najavio da će njegov odbor u srijedu raspravljati o odnosima s Hrvatskom.

Sanja Kapetanić i Bruno Lopandić