Vjesnik: 03. 09. 2003.

Lagumdžija i suradnici optuženi da su pripremali državni udar u BiH

Zanimljivo je da najnovije optužbe protiv Lagumdžije vremenski koincidiraju s informacijom po kojoj je Bosmal uspio osigurati početna sredstva za pripremne radove za izgradnju autoceste trasom Koridora 5C / Lagumdžija je naime kazao da preko Bosmala i navodne izgradnje autoceste aktualne vlasti predvođene SDA žele »oprati« milijune ilegalno stečenog novca

SARAJEVO, 2. rujna (Od Vjesnikova dopisnika) - Zlatko Lagumdžija, lider oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Munir Alibabić, bivši direktor Federalne obavještajne službe (FOSS) te Zlatko Miletić, aktualni direktor federalne Uprave policije pripremali su državni udar u BiH, tvrdi u utorak sarajevski Dnevni avaz.

Prozvani poručuju da je riječ o još jednoj izmišljotini kojom se nastoji skrenuti pozornost javnosti s kriminala u koji su upletene aktualne vlasti. Pozivajući se na kaznenu prijavu koja je upućena Tužiteljstvu Federacije Bosne i Hercegovine, Avaz tvrdi da su Lagumdžija i Alibabić bili na čelu organizirane skupine koja je nastojala izazvati kaos i radila na rušenju ustavnoga poretka u zemlji.

Posredno ih se optužuje i za izvođenje serije bombaških napada u Sarajevu čiji je cilj navodno bio cilj destabilizirati vlast.

List ne navodi tko je podnio kaznenu prijavu, o čijem se eventualnom prihvaćanju i mogućem pokretanju istrage Tužiteljstvo tek treba izjasniti, no može se zaključiti da bi mogla biti riječ o Ivanu Vukšiću, sada prvom federalnom obavještajcu koji je do 21. listopada prošle godine bio Alibabićev zamjenik. Alibabića je, podsjetimo, tada smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown, navodno zbog »curenja« povjerljivih informacija u javnost. Nakon toga, Vukšić je postao vršitelj dužnosti direktora FOSS-a, usprkos optužbama da je sudjelovao u napadima na službenike Međunarodne zajednice prilikom upada SFOR-a u Hercegovačku banku u proljeće 2001. godine.

Po svim dostupnim informacijama, Vukšić upravo Alibabića smatra glavnim krivcem za pokretanje sudskog procesa u kojemu sadašnjem čelniku Federalne obavještajne službe prijeti čak i vrlo oštra kazna. Naime, Tužiteljstvo raspolaže iskazima svjedoka koji tvrde da je Vukšić sudjelovao u izgredima oko Hercegovačke banke u Grudama, a navodno postoje i snimci na kojima se vidi kako on drži zavrnutu ruku jednom međunarodnom službeniku.

Čini se da je riječ o vrlo zamršenim obavještajnim igrama, a Avaz sada tvrdi da je Vukšič neposredno nakon Alibabićeve smjene zatražio rutinsko prisluškivanje svog bivšeg direktora, za što je odobrenje dao Vrhovni sud Federacije BiH. Posredno su tako prisluškivani i razgovori Lagumdžije, Miletića i drugih, uključujući i neke poznate sarajevske novinare.

»Rezultati prisluškivanja Alibabića su naprosto zapanjujući. Očito potpuno neoprezni, članovi Lagumdžijine grupe su više nego direktno telefonom razgovarali o konkretnim slučajevima uklanjanja svojih neistomišljenika, mafijaškom podmetanju njima, razgovarali su o svojim korupcijskim poslovima, hitno razmjenjivali zadatke i informacije, te u šiframa govorili o tipičnim kriminalnim poslovima. Transkripti razgovora koje je Alibabić imao s Lagumdžijom te svojim suradnicima, od kojih neki imaju i važne položaje u pojedinim međunarodnim organizacijama, otkriva frapantne razmjere prave organizirane grupe koja je za cilj imala užasno provociranje nereda i kaosa kako bi se u zemlji uvelo izvanredno stanje i oborila legalno izabrana vlasti«, tvrdi Avaz, dodajući da je materijal proslijeđen i na adrese 15-tak najodgovornijih državnih službenika.

Podsjeća se i na to da je protiv Alibabića već podnesena jedna kaznena prijava zbog navodnog odavanja državnih tajni hrvatskim obavještajnim službama u BiH, te da je i ona podnesena na temelju (ilegalno) snimljenih razgovora. Munir Alibabić u utorak za Vjesnik nije želio šire komentirati najnovije optužbe. Rekao nam je tek da je zgrožen količinom izmišljotina i laži koje su iznesene: »Riječ je o još jednoj monstruoznoj konstrukciji, to je sve što vam mogu reći«, kazao je Alibabić za naš list.

Zanimljivo je da najnovije optužbe protiv Lagumdžije vremenski koincidiraju s informacijom po kojoj je Bosmal uspio osigurati početna sredstva za pripremne radove za izgradnju autoceste trasom koridora 5C. Lagumdžija je naime kazao da preko Bosmala i navodne izgradnje autoceste aktualne vlasti predvođene SDA žele »oprati« ilegalno stečene miline maraka.

Alenko Zornija