Novi list: 03. 09. 2003.

PICULIN ZAMJENIK IVAN ŠIMONOVIĆ S DIPLOMATIMA AKREDITIRANIM U HRVATSKOJ

Najvažnije zemlje poslale nižerangirane službenike

Slovenska teza da Republika Slovenija ima teritorijalni doticaj s otvorenim morem te da uslijed toga ima i pravo na svoj gospodarski pojas pravno je netočna, stav je hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova

ZAGREB – Zamjenik ministra vanjskih poslova RH Ivan Šimonović jučer je u Ministarstvo vanjskih poslova, bez prisutnosti medija, pozvao predstavnike stranih diplomatskih misija akreditiranih u Hrvatskoj i iznio im poglede i stajališta o namjeri Hrvatske da proglasi gospodarski pojas u Jadranu. Kako doznaje naš list, ključne zemlje – Velika Britanija, Francuska, SAD, Njemačka, Italija i Austrija – Šimonoviću nisu poslale veleposlanike, nego nižepozicionirane službenike.

Prema priopćenju MVP-a, povod susretu Šimonovića sa stranim diplomatima bile su neke reakcije dužnosnika Republike Slovenije, koje je hrvatska diplomacija ocijenila »neutemeljenim i neprimjernim s obzirom na međunarodno pravo koje regulira tu materiju«.

Proglašenje pojasa jednostran je čin svake obalne države koja ima doticaj s otvorenim morem, te se ona nije o tome dužna usuglasiti s ostalim državama, podsjećaju u MVP-u, dodajući kako »zbog želje za dobrim odnosima i suradnjom, RH o tome ipak vodi bilateralne konzultacije sa svim zainteresiranim državama«.

Reagirao samo slovenski diplomat

Kako je pak stranim diplomatima jučer rekao Šimonović, »slovenska teza da Republika Slovenija ima teritorijalni doticaj s otvorenim morem te da uslijed toga ima i pravo na svoj gospodarski pojas pravno je netočna«.

Slovenija zbog svog zemljopisnog položaja nije u mogućnosti proglasiti gospodarski pojas jer je teritorijalno more Slovenije zatvoreno teritorijalnim morima Italije i Hrvatske«, navodi se u priopćenju MVP-a, a kako je diplomatima naglasio Šimonović, pravo RH na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Slovenija ne može pravno uvjetovati ratifikacijom nikada potpisanog sporazuma o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije.

Tijekom diskusije Šimonovića s diplomatima, za riječ se javio i otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu te upitao zašto Hrvatska forsira proglašavanje gospodarskog pojasa kad se EU zalaže za širenje zaštitnih ribolovnih i ekoloških zona. Šimonović je na to odgovorio kako Hrvatska »ništa ne forsira niti nameće, štiteći svoje interese, ali i promičući zajedničke interese sredozemnih država, u skladu s međunarodnim pravom namjerava širiti jurisdikciju u Jadranu. Kako neslužbeno doznaje naš list, drugih reakcija diplomata, osim slovenske, na sastanku nije bilo.

Spremni na svaku arbitražu

Prema riječima nekih diplomata koji su prisustvovali sastanku, Šimonović je rekao kako je Hrvatska spremna na svaku međunarodnu arbitražu i njene odluke, te se nada da će konzultacije na koje je u Ljubljanu iz Zagreba povučen slovenski veleposlanik u Hrvatskoj biti »kratke i uspješne«.

Prema dojmovima nekih neovisnih diplomatskih promatrača, tenzije između Hrvatske i Slovenije trenutačno su vrlo velike, nabijene emocijama i nervozom. Bit će ih moguće smirivati samo na najvišim državnim razinama, ili će na njih morati utjecati međunarodna zajednica, što ne bi bilo dobro ni za jednu od suprotstavljenih strana, smatraju nezavisni diplomati.

Boris PAVELIĆ, Bojana MRVOŠ, Hina