Vjesnik: 03. 09. 2003.

Bandić se vratio i pravi sukobi tek počinju

Žedan publiciteta i dosljedan sebi, Milan Bandić je izazvao buru nakon ljeta: bilo je to dovoljno za prekid relativno mirnog razdoblja unutar gradske koalicije, a reakcije što su uslijedile bile su gotovo panične

CLAUDIO KRAMARIĆ

Zagrebačko Poglavarstvo je kompletirano, a ako je vjerovati jednom njegovu visokopozicioniranom članu, mir koji je vladao tijekom proteklih mjeseci treba što prije zaboraviti. Naime, vratio se Milan Bandić. Čelniku gradskog SDP-a i zamjeniku gradonačelnice liječnici su dopustili povratak na posao samo dva mjeseca nakon teškog moždanog udara. A dvjema svojim izjavama još kad je bio na oporavku u Krapinskim Toplicama, Bandić je uspio smanjiti interes javnosti za svoje zdravstveno stanje i to tako da je britkim jezikom, ničim izazvan, osudio nerad u provedbi plana dodjele besplatnih udžbenika učenicima zagrebačkih osnovnih škola te optužio HNS da je gradsko zemljište htio prodati slovenskoj tvrtki po triput nižoj cijeni od tržišne.

Žedan publiciteta i dosljedan sebi, Bandić je izazvao buru nakon ljeta: bilo je to dovoljno za prekid relativno mirnog razdoblja unutar gradske koalicije, a reakcije što su uslijedile bile su gotovo panične. Gradski Ured za prosvjetu koji se brine o provedbi »projekta udžbenika«, brže-bolje sazvao je konferenciju na kojoj je novinarima rečeno da će udžbenici stići na vrijeme, a Bandićevo nutkanje da će sâm riješiti problem glatko je odbijeno.

Gotovo istodobno reagirao je i HNS, točnije Srećko Ferenčak, glavni tajnik te stranke i član Poglavarstva, zadužen za upravljanje gradskom imovinom. Lopticu je vratio natrag, podsjećajući da je upravo SDP nauštrb gradskog proračuna namjeravao izaći ususret Slovencima, a da Bandić zapravo i dalje otvoreno zaziva prijevremene izbore. Tu Ferenčakovu izjavu, između redaka, u jednom je razgovoru za novine potvrdila i gradonačelnica Vlasta Pavić i tek će se vidjeti tko je u slučaju zemljišta govorio istinu.

Sve u svemu, Bandićev nastup u Krapinskim Toplicama naveo je neke njegove (bliske) suradnike na zaključak kako se »još nije ni vratio, a sukobi su već počeli«.

Ta tvrdnja točna je samo djelomično jer pravi sukobi unutar koalicije, možebitno i samog gradskog SDP-a, tek počinju i mogu se predvidjeti na nekoliko primjera.

Nakon donošenja Generalnog urbanističkog plana (podsjetimo, upravo je sjednica SDP-a na kojoj se raspravljalo o GUP-u, odvela Bandića u bolničku postelju) sve neizgrađeno gradsko područje postaje predmetom detaljnih planova. Zasad, kako doznajemo, ima oko 150 takvih područja za koje treba donijeti detaljne planove. S obzirom na to da je donošenje detaljnog plana proces koji traje mjesecima, jasno je da postoje prioriteti. Problem je što ih SDP i HNS doživljavaju prilično različito.

Druga mogućnost za sukobe: vlast nad Zavodom za planiranje razvoja grada čvrsto kontrolira HNS, a dosadašnja praksa, točnije prag tolerancije koji je na ništici, pokazuje kako koalicija nije donijela nijedan bitan zaključak bez prethodnog zahlađenja odnosa i međusobnih optužbi koje, u pravilu, nisu koristile nikome.

Bez sumnje, donošenje detaljnih planova koji reguliraju gradnju na još neizgrađenom gradskom zemljištu, a donose velik novac, bit će glavni predmet spoticanja u narednom razdoblju.

Nadalje, tu je i Vlasta Pavić - nije tajna da već neko vrijeme odnosi gradonačelnice i Bandića nisu topli, ali i u dijelu Gradske organizacije SDP-a kopni podrška Bandiću. Vlasta Pavić u posljednjim je istupima u javnosti jasno dala do znanja kako je stekla samopouzdanje za donošenje odluka, ali i znanje potrebno da grad vodi i izvan Bandićeve sjene. Gaf s povlačenjem poskupljenja vode ispravljen je čvrstim zastupanjem gradskih interesa u slučaju Croatia busa, u kojemu je Grad naplatio sva svoja potraživanja i to bez popusta. A iskreno rečeno, ne sjećamo se kada je prije toga Grad Zagreb u nekom sporu bez posljedica izvukao sav novac koji mu je pripadao.

Do sukoba bi moglo doći i prilikom najavljenog razračunavanja gradonačelnice s vojskom savjetnika iz HDZ-ova razdoblja koji sada, službeno, služe Poglavarstvu, a zapravo čine »poglavarstvo u sjeni«, bliže Milanu Bandiću.

Nije Bandić uvijek glavna svađalica, ali da je među članovima Poglavarstva moguće provesti anonimnu anketu o tome tko je izvor sukoba, dobio bi velik broj glasova.