Vjesnik: 03. 09. 2003.

Wunenburger: »Zapanjujući« događaji u odnosima Ljubljane i Zagreba

U tijeku su konzultacije Slovenije i Europske komisije vezano uz te događaje, rekao je šef izaslanstva Europske komisije u Zagrebu / Stav Unije o hrvatskom zahtjevu za članstvo ovisit će o svim zemljama članicama, a ne o jednoj, kaže Mimica / Bolje je razgovarati između zainteresiranih zemalja, nego s vlastitim veleposlanikom u Ljubljani, ocijenio je hrvatski ministar

ZAGREB, 2. rujna - Šef izaslanstva Europske komisije u Zagrebu Jacques Wunenburger nije želio službeno komentirati slovenske najave da će razmisliti o potpori hrvatskom priključenju Europskoj uniji, no iznio je osobno mišljenje da su događaji na relaciji Ljubljana-Zagreb »doista zapanjujući«.

»Suzdržavam se od ikakvog komentara jer nije mjesto za to«, rekao je Wunenberger odgovarajući na novinarsko pitanje može li Slovenija praviti probleme Hrvatskoj pri pristupu Uniji.

»Osim toga, u Bruxellesu su u tijeku konzultacije između Europske komisije i Slovenije«, istaknuo je.

»Ono što vam mogu vam reći je moje osobno mišljenje, a to je da su trenutačni događaji doista zapanjujući«, izjavio je Wunenbureger nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o financiranju programa Cards za 2003. godine. Komentirajući slovensko-hrvatske odnose i najavu Ljubljane da će razmisliti o potpori hrvatskom pristupu Uniji, ministar za europske integracije Neven Mimica istaknuo je kako Hrvatska vjeruje u sposobnost Unije da o svim pitanjima vezanim uz proširenje te zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku donosi odluke na temelju suglasnosti, odnosno na temelju zajedničkih stajališta svih zemalja članica Europske unije.

»Konačan stav Unije o hrvatskom zahtjevu za članstvo ovisit će o svim zemljama članicama, a ne o stavu jedne njezine članice«, rekao je Mimica.

Podsjetio je da je Hrvatska samo izrazila namjeru konzumirati svoje međunarodno pravo i najavila da je spremna razgovarati o tome sa zainteresiranim zemljama Jadranskoga mora.

Julijana Štrbić