Slobodna Dalmacija: 03. 09. 2003.

Pod slamnatim šeširima

Tomislav KLAUŠKI

Libra je odlučila prije svih stranaka ponuditi odgovore na važna pitanja. Primjerice, gdje je Goran Granić kupio svoj slamnati šešir? Na žalost, najmlađa liberalna stranka u svom predizbornom spotu nije uspjela ponuditi odgovor čak ni na to banalno pitanje. Možda je bilo preteško? Ili previše važno?

Jozo Radoš i Goran Granić krenuli su ležerno u burnu predizbornu kampanju. Naslikali su se na štekatu, s dva žućkasta soka, opuštenim osmijesima i suverenim stavom koji sugerira da sadašnji i bivši član Vlade imaju sve pod kontrolom. No, je li to doista tako?

Dvojica čelnika Libre prvim u moru predizbornih spotova sugeriraju da je njihova ležernost motivirana činjenicom da će se Ivica Račan, njihov eventualni izborni partner, ionako za sve sam pobrinuti. Možda su opušteni jer znaju da se poslovi obavljaju bez njih i da sve teče u najboljem redu. A možda su jednostavno flegmatični jer znaju da ionako neće ući u Sabor. Pa su zato za mjesto snimanja spota odabrali neku birtiju. U kojoj bi - ako im se Račan ne smiluje - mogli provesti ostatak političke karijere. I nastaviti, u penzionerskoj maniri, davati odgovore na važna pitanja.

Jozo Radoš i Goran Granić spadaju, čini se, u gornji dom političara s najmanje karizme. Njihov izgled je neprovokativan, retorika uspavljujuća, karizma nepostojeća. Ali, mora li im i predizborni nastup biti takav?

Zar dvojici liberala nije stalo da Hrvatskoj ponude nešto novo? Imaju li neke nove ideje i vizije? Zašto ne ponude neku živost, akciju, pokret, zašto ne povedu birače u bolju budućnost? Umjesto da pijuckaju sokove i pričaju o slamnatim šeširima.

Poruka je jasna: Radoš i Granić pozivaju svoje birače da nastave inertno sjediti u birtijama i unedogled raspravljaju o glupostima, umjesto da se prime posla. Jer pored ovakvih političara ionako ne mogu utjecati na kreiranje svoje stvarnosti.

No, možda su njihovi motivi dublji. Možda dvojica liberala ne žele ponoviti pogrešku Dražena Budiše koji je u predsjedničkoj kampanji iznebuha demonstrirao svoj skriveni talent. Puhnuo je u klarinet i izgubio izbore. I to od čovjeka koji je dobar dio kampanje proveo po birtijama. Hm, kad se malo bolje pogleda, Radoš i Granić doista znaju odgovore na važna pitanja. Recimo, kako ostati na vlasti.