Slobodna Dalmacija: 04. 09. 2003.

NAKON SASTANKA VLADAJUĆE PETORKE PREMIJER RAČAN OBJAVIO

Izbori 23. studenog

ZAGREB - Odgovor iz Bruxellesa nije nas iznenadio u smislu da Hrvatska i Slovenija svoje sporove trebaju rješavati dijalogom, jer to je i hrvatsko stajalište. Potrebno je odnose između dviju zemalja vratiti u normalu jer ovo što se događa zadnjih dana nije bilo normalno. Držimo da bi dobar korak bio da se u Hrvatsku vrati slovenski veleposlanik s konzultacija u Ljubljani. Mi obećavamo da nećemo povlačiti našeg veleposlanika iz Ljubljane, izjavio je premijer Ivica Račan u srijedu nakon prvog sastanka vladajuće koalicije nakon godišnjih odmora.

Premijer je kazao kako je vladajuća koalicija istaknula da je prioritet završiti odgovore na upitnik EU-a do 15. listopada i da u tom smislu neće biti prepreke da se izbori održe u drugoj polovici studenoga, odnosno 23. studenog.

Premijer je, osvrćući se na aktualna događanja u odnosima Hrvatske i Slovenije, kazao da je o tome raspravljala i vladajuća koalicija na svom četverosatnom sastanku. Treba se čitav problem rješavati dijalogom i Hrvatska tome želi pridonijeti. Branit ćemo svoje interese i zaštititi gospodarski i ekonomski interes, ali i ekološki interes u Jadranu. U tom smislu i naše pravo za proglašenje gospodarskog pojasa. Donijet ćemo odluku u skladu s našim interesima, a ne šteteći našem glavnom cilju - ulasku u EU. Naš prioritet je završavanje odgovora na upitnik EU-a. Raspravljali smo i o tome koje zakone trebamo donijeti u Saboru, a koji su uvjet za članstvo u EU, istaknuo je premijer Račan.

On je dodao da se raspravljalo i o reformi Državne uprave. Svjesni smo - kazao je premijer - da je to težak i zahtjevan posao. Unutar vladajuće koalicije nismo postigli konačni dogovor o tome treba li prije izbora donijeti novi koncept Vlade kroz novi Zakon o Vladi kako bi se racionalizirao broj ministarstava. Naime, mi smo naslijedili koncept Vlade iz Tuđmanova vremena kada Vlada i nije imala neke ovlasti, kazao je premijer. Ja osobno i SDP ići ćemo sa svojim prijedlogom koji smo spominjali već prije dvije godine, da se umjesto rekonstrukcije Vlade ide s novim konceptom Vlade.

Premijer je dodao kako valja očekivati da bi Sabor trebao završiti sve zakonske projekte do 15. listopada i tada imati svoju zadnju sjednicu. Nakon toga neće biti nikakvih prepreka za provođenje izbora, zaključio je.

A. MALENICA