Slobodna Dalmacija: 04. 09. 2003.

ŠTO JE PREDSJEDNIK LS-a NAPISAO U PISMU KOJE JE UZDRMALO STRANAČKE REDOVE

Ivo Banac: Ruše me frustrirani frakcionaši

ZAGREB - Istup Helene Štimac-Radin pokazao je kako u toj Liberalnoj stranci ne vlada nimalo idilična atmosfera. Povod njenom istupu iz stranke bilo je pismo koje je 5. kolovoza članovima LS—a uputio Ivo Banac. Donosimo dijelove pisma koje je napisano na dvije stranice.

Banac ističe u tom pismu da je u LS—u veliki potencijal, ali da mu nedostaje operativnost kako bi uvjerljivo predvodio pokrete za brze promjene nasuprot polureformama SDP—a i restauratorskom HDZ—u. Banac je obrazložio zašto je preuzeo ulogu ministra zaštite okoliša. Naime, on ističe da je stranka u tom trenutku bila jača te da su za sobom imali više birača da bi javnost shvatila kako njegovo preuzimanje te funkcije nije puka ministarska stolica, nego borba za utjecaj najperspektivnije koalicijske stranke, kako on ocjenjuje LS. On pojašnjava da nije mogao nakon dramatičnog sastanka koalicije 2. srpnja, na kojemu se našao u duelu s Račanom, bez oklijevanja napustiti koaliciju:

- Moja procjena je bila da možemo u tim okolnostima dobiti više aktiviranjem u Ministarstvu nego izlaskom iz koalicije.

Stoga Banac dodaje da, bez obzira na kratkotrajne i negativne, pa čak i očekivane reakcije protiv njegova preuzimanja tog resora, drži da se za stranku aktivističkim vođenjem Ministarstva zaštite okoliša može učiniti mnogo više i u svakom slučaju više nego izlaskom iz Vlade.

- Kampanja koja je vođena protiv mene, a koja jenjava, ne bi bila toliko važna - nastavlja Banac - da u njoj nije sudjelovao i dio ljudi iz LS—a. Banac u pismu proziva i novinare i pita se "otkad su sve te Malenice i Đule zabrinute za uspjeh LS—a?" Banac se obrušava na neodgovorne čelnike ogranaka svoje stranke koji su svoje, kako kaže, frustracije podijelili s javnošću. Pozvao je sve članove da stanu na put frustriranim frakcionašima koji po svom nahođenju ili po nagovoru svojih izvanstranačkih "hendlera" nasrću na stranačko jedinstvo. Banac ističe da je budućnost stranke krajnje upitna ako stranka ne bude jedinstvena.

Štimac-Radin: Ne prelazim nigdje

Helena Štimac-Radin istaknula je kako ne prelazi ni u jednu drugu stranku nakon što je u utorak podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice Liberalne stranke i istupila iz članstva te stranke.

— Bilo mi je teško donijeti takvu odluku, ali kap koja je prelila čašu bilo je pismo koje je predsjednik LS—a Ivo Banac uputio 5. kolovoza članicama i članovima Liberalne stranke — istaknula je Helena Štimac-Radin.