Novi list: 04. 09. 2003.

Hlađenje gospodarskog pojasa

Piše: Jelena Lovrić

Ne bih rekao da smo s Hrvatskom u krizi – izjavljuje odjednom slovenski ino-ministar Dimitrij Rupel, koji je prije toga, prvo, povukao ambasadora iz Zagreba, kao da se dvije zemlje spremaju u rat; drugo, najavio da će Hrvatskoj praviti probleme u europskim integracijama te je, treće, od Europske unije zatražio intervenciju – neka zaustavi namjeru Zagreba da u Jadranu proglasi gospodarski pojas. Sada, pak, kaže: »Naše države imaju normalne odnose, a ovo što se dogodilo može za nekoliko dana i proći, uz dobru volju s obje strane«.

Nije riječ o dobroj volji, nego se Rupelovo reteriranje može povezati s odbijanjem Bruxellesa da Sloveniju podupre kontra Hrvatske. Slovenski je ministar u istoj stvari nedavno tražio podršku Beograda, ali je i tamo glatko odbijen. U Ljubljanu se morao vratiti praznih ruku. A čak ga i slovenski mediji kritiziraju da se ponaša kao slon u diplomaciji, spretan je samo u razbijanju.

Europska komisija nije pristala da bude uvučena u najnoviju slovensko-hrvatsku svađu. Na Rupelov zahtjev jučer je odgovorila da nije nadležna za spor oko gospodarskog pojasa te je od obje strane zatražila da ga riješe »na europski način, dijalogom«. Slovenija je zaslužila jezikovu juhu i zato jer je povlačenjem svog ambasadora iz Hrvatske odnose dvije zemlje dodatno izdramatizirala. Iz Bruxellesa u diplomatskim rukavicama izjavljuju kako se nadaju da će se on vratiti na dužnost. Ljubljani je sada problem kako ambasadora Bekeša poslati u Zagreb, a ne priznati da je njegovo povlačenje »na konzultacije« bio nepotreban i pogrešan potez.

Ali pouka Europske unije o rješavanju problema dijalogom ide i na račun Hrvatske. U hrvatskoj se političkoj javnosti inzistiralo samo na činjenici da je proglašenje gospodarskog pojasa suvereno pravo svake pomorske zemlje, što je točno, ali je također točno da Europa preporuča konzultacije sa susjedima i općenito sporazumno rješavanje problema. Izjave tipa »tko šljivi Janeze« davali su i najviši državni čelnici, HSP je i jučer tražio da o proglašenju gospodarskog pojasa Sabor glasa odmah, svemu, a pogotovo Slovencima usprkos.

Sada će i na ovoj strani trebati smiriti loptu i shvatiti da je suverenost u današnjem vrlo povezanom svijetu uvjetna kategorija. O gospodarskom pojasu Hrvatska će odlučiti kako hoće, ali vodeći računa o preporukama Europske unije. Isto se tako podrazumijeva i obaveza suradnje i konzultacija s drugim zainteresiranim zemljama. Hrvatska tvrdi da »Slovenija nema dodir s otvorenim morem«, Slovenija ostaje kod stava da je izlaz na otvoreno more njen nacionalni interes. Takvo joj se držanje ne može osporavati, sve dok se ona obavezuje da će svoje ciljeve pokušati ostvariti dijalogom, a ne zveckanjem prijetnjama i prizivanjem ratnih sredstava.

Zagrebu je preporučeno da svoju odluku uskladi sa stavovima koje će o određenim vrstama zona Europska unija donijeti potkraj godine, na sastanku u Veneciji. To znači da se odluka neće prelamati preko koljena, da će se ipak morati sačekati. To onda znači da se gospodarski pojas neće moći koristiti u predizborne svrhe. Što je zapravo jako dobro. Jer Hrvatska ne smije dopustiti da u Europi bude doživljena kao zemlja koja uzrokuje probleme, čak ni u jeku izborne kampanje, kada se lako poseže za populističkim i nacionalno nabrijanim temama. Za Hrvatsku je od ishoda narednih izbora mnogo važniji ishod pregovora s Europskom unijom.