Novi list: 04. 09. 2003.

ZAVRŠENI RAZGOVORI ISTRAŽITELJA HAAGA S MIRKOM NORCEM

Haški istražitelji ustrajali na Norčevoj odgovornosti

ZAGREB – Haški istražitelji jučer su završili razgovor s umirovljenim generalom HV-a Mirkom Norcem. Norčev odvjetnik Ivan Kern smatra kako je iz njihovih pitanja uočljivo da su pokušavali utvrditi Norčevu zapovjednu odgovornost za zločine u Medačkom džepu.

– Oni su doista čvrsti u tome da, barem na granici, postoji zapovjedna odgovornost Norca za ono što se događalo u Medačkom džepu. Tako se može zaključiti iz načina kako pitaju i formulacije samih pitanja, rekao je Kern novinarima po završetku saslušanja u zatvoru u Remetincu.

Međutim, unatoč nastojanjima da utvrde zapovjednu odgovornost Mirka Norca za zočine u Medačkom džepu, Kern smatra kako istražitelji ne raspolažu dovoljno čvrstim dokazima koji bi doveli do osuđujuće presude u Haagu, ukoliko se Tužiteljstvo odluči optužiti Norca.

– Doista ne znam hoće li Norac biti optužen, ali mislim da Tužiteljstvo ipak nema tako čvrste argumente koji bi bili dovoljni za osuđujuću presudu. Kad se osvrnem na ono što je Norac tvrdio u razgovoru, kao i na dokumente na koje se pozivao, smatram da je teško da optužba barata dokazima iz kojih bi se mogla izvesti njegova kaznena odgovornost, izjavio je Norčev odvjetnik.

Ni tijekom jučerašnjeg dana saslušanja, istražitelji Haškog suda nisu Norcu postavljali pitanja o Oluji, već je jedina tema razgovora bila akcija u Medačkom džepu. Kao i prethodna dva dana, istražitelji su se ponovno zanimali za zapovjedi koje je Norac dobivao, te za one koje izdavao postrojbama pod svojom komandom.

– O ničem drugom osim o Medačkom džepu nije se razgovaralo. Razgovor se jučer najviše vodio oko dokumenata i zapovjedi generala Norca. Norac je istražiteljima dao neke dokumente, a oni su ga pitali da se izjasni o onima koje su prezentirali. Također, Norac je istražiteljima pružio i dokumente srpske strane, zaplijenjene nakon Oluje, koji upotpunjuju njegovu obranu. Ali mnoge stvari počivale su na usmenim naredbama, kazao je Ivan Kern.

S. ABRAMOV