Slobodna Dalmacija: 05. 09. 2003.

STIPE GABRIĆ JAMBO VIŠE OD TRI SATA BIO NA OBAVIJESNOM RAZGOVORU SA ZAMJENIKOM DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Predao sam dokaze o reketu

DUBROVNIK - Nakon prošlotjedne odgode, metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo stigao je u četvrtak na obavijesni razgovor u Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovnik, kako bi zamjeniku državnog odvjetnika Damiru Jasprici podastro dokaze o navodnoj ucjeni i reketu koje je plaćao bivšoj HDZ-ovoj vlasti. Podsjetimo, u svojim medijskim istupima Jambo je za reketarenje optužio Vladimira Šeksa i Luku Bebića, nakon čega je sadašnje vodstvo HDZ-a, na čelu s Ivom Sanaderom, metkovskog tajkuna odlučilo isključiti iz stranke, smatrajući kako je tim izjavama naštetio stranačkom ugledu.

- Donio sam nešto dokaza, ali zaista ne znam što više reći osim onog što je u posljednih petnaestak dana napisano i rečeno u medijima, a rečeno je i previše.

Sve ono što sam već prije izjavio potkrijepio sam dokumentima i uplatnicama na kojima je vidljivo da sam bivšoj HDZ-ovoj vlasti u više navrata plaćao reket u golemim iznosima. Na sva pitanja koja mi je postavio zamjenik državnog odvjetnika odgovarao sam istinu i dokazat ću svima da nisam lažov - kazao nam je Stipe Gabrić Jambo pred dubrovačkom palačom pravde nakon što je završio obavijesni razgovor sa zamjenikom državnog odvjetnika, koji je trajao tri sata i petnaest minuta.

Budući da se već danima spekulira kojoj će se stranci prikloniti Stipe Gabrić Jambo, na to je novinarsko pitanje odgovorio kako će na lokalne izbore 2005. izići kao nezavisni kandidat, te dodao da je stopostotno uvjeren da će izbore dobiti superiorno s apsolutnom većinom.

- Volio bih da mi protukandidati 20. svibnja 2005. godine budu Luka Bebić i Vladimir Šeks - naglasio je Jambo.

Metkovski gradonačelnik potvrdio je dubrovačkim novinarima da njegova tvrtka od Ministarstva obrane RH potražuje 40 milijuna kuna za isporučenu hranu, te da tužbe protiv MORH-a postoje već nekoliko godina. Gabrić se osvrnuo i na prelazak 275 HIP-ovaca s područja Metkovića u tamošnji HDZ, zaključujući:

- Kad smo se nedavno okupili na Izvršnom odboru HDZ-a, u Metkoviću jedva se skupilo 11 HIP-ovaca i uistinu je smiješna izjava da ih je danas toliko puno. Markota je moj prijatelj, ali neozbiljan čovjek. Mislim da to bacanje prašine u oči nikome neće pomoći. O "težini" Jambovih dokaza u vezi s cjelokupnim slučajem navodnih ucjena i reketa ovisit će i daljnji potezi Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku.

Livia SINKOVIĆ

Rješenje Vrhovnog suda

Posljednji put Stipe Gabrić Jambo i njegov brat Božo, te bivši direktor metkovskog poduzeća Razvitak Tonći Jerković, zbog sumnje za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, pred dubrovačkim su se sudom pojavili 2000. godine. Istražni sudac Bruno Karninčić na osnovi postojećih dokumenata u kojima se terete da su se 94.,95. i 96. godine zajednički dogovorili da poduzeću Jambo pribave nepripadajuću materijalnu dobit, u jednom se dijelu nije složio s provođenjem istrage, nakon čega je državni odvjetnik Vrhovnom sudu uputio žalbu. Prije nekoliko dana s Vrhovnog suda stiglo je rješenje kojim se žalba odbija kao neosnovana.