Vjesnik: 06. 09. 2003.

Nove trošarine nakon izbora

Prema neslužbenim informacijama iz Banskih dvora, povećat će se trošarine na luksuzne automobile, jahte i slične proizvode/ Uz pomoć trošarina se, po uzoru na financiranje gradnje autocesta, namjerava organizirati i financiranje gradnje željezničke infrastrukture

ZAGREB, 5. rujna - Ako stranke aktualne vlasti osvoje još jedan mandat, sustav trošarina će nakon izbora doživjeti promjene iako je ministar financija Mato Crkvenac u četvrtak rezolutno utvrdio da neće biti povećanja poreza. Prema neslužbenim informacijama iz Banskih dvora može se zaključiti kako su se SDP i HSS već dogovorili da će se, na primjer, povećati trošarine na luksuzne automobile, jahte i slične proizvode. Uz pomoć trošarina se, po uzoru na financiranje gradnje autocesta, namjerava organizirati i financiranje gradnje željezničke infrastrukture. Hoće li, koliko i koje trošarine zbog toga porasti, odnosno bez kolikog će se dijela trošarinskoga kolača zbog toga odreći ostali troškovi države, znat će se kada Ministarstvo financija objavi prijedlog proračuna za 2004.

Do kraja ovog mandata u gospodarskim se resorima priprema još samo jedan važniji zakonski paket vezan za intelektualno vlasništvo. Završava se i strategija razvoja turizma, a pokušavaju se odrediti i neki elementi regionalnog razvoja. Vlada bi za desetak dana morala odlučiti što će biti s pedesetak tvrtki koje su prošle kroz proces nagodbi, a o tome će se odlučiti u razgovoru s ostalim vjerovnicima.

Za petnaestak dana trebalo bi biti odlučeno o privatizaciji poljoprivrednih kombinata IPK »Osijek«, »Belje« i »Vrbovec«.

Privatizacija turističkih kuća ne ide planiranom brzinom, ali u Banskim dvorima tvrde da se neće odustati nego će se »serioznije odabirati kupci« među malobrojnim ozbiljno zainteresiranima za ulaganje u hrvatske hotele. Problem je, izgleda, u zahtjevu da se u hotele ulaže do razine četiri zvjezdice, a takvi hoteli ulog isplaćuju samo ako su popunjeni najmanje dvjestotinjak dana godišnje, što je na Jadranu još rijetkost.

Račanova je vlada spremna do kraja mandata prepustiti Katoličkoj crkvi strateški paket dionica Croatia osiguranja, pa ta transakcija ovisi samo o odluci Crkve, tvrdi se u Banskim dvorima.

Sanja Kapetanić