Novi list: 06. 09. 2003.

POPIS BRANITELJA KOJI SU DOBILI STAN PODIJELIO BANSKE DVORE

Vlada neće objaviti Pančićev popis?

Objavljivanje popisa branitelja koji su od države dobili stan neki u Vladi smatraju protuustavnim, no Pančić će ipak svoj popis idući tjedan poslati Vladi

ZAGREB – Unatoč najavama najprije ministra hrvatskih branitelja Ivice Pančića, a zatim i premijera Ivice Račana, da će se uskoro objaviti popis branitelja koji su od države dobili stan ili stambeni kredit, od toga najvjerojatnije neće biti ništa.

Razlog tome su, prema našem visokom izvoru u Vladi, neka tumačenja izvršne vlasti da bi takav potez bio protuzakonit. Naime, vladin Ured za zakonodavstvo dvoji treba li izaći s popisom jer bi to bilo u suprotnosti sa Zakonom o tajnosti podataka.

Kako još uvijek nema konačnog stava u Vladi, ministar Pančić će ipak idući tjedan završiti cijeli popis i poslat će ga u Vladu koja će trebati donijeti konačnu odluku hoće li ga objaviti ili ne. Za njega bi, naime, bilo politički pogubno da ne ispuni obećanje koje su uostalom podržale i neke braniteljske udruge.

Oprečna mišljenja

Mišljenja o objavljivanju liste su oprečna. Prema jednom tumačenju stanovi za branitelje izgrađeni su novcem poreznih obveznika pa bi prema tome svima trebala biti dostupna informacija kome su to izgradili stanove i dali kredite.

No kako su mnogi od tih stanova sada privatno vlasništvo objavljivanje popisa njihovih vlasnika bilo bi u suprotnosti sa Ustavom koji svakom građaninu jamči pravo na tajnost osobnih podataka. Upravo zbog toga neki u Vladi smatraju da se takav popis ne bi smio objaviti jer bi to izazvalo brojne sudske tužbe koje bi u konačnici mogle završiti loše za Vladu.

Ipak, postoje i mišljenja da se objavljivanju popisa protive upravo oni koji bi mogli imati problema nakon njegove objave. Nije, naime, tajna da su već neki članovi liječničkih komisija pod istragom zbog toga što ih se sumnjiči da su dijelili invaliditete i mirovine i onima koji za to nisu imali osnove. Prema našim informacijama jedna od njih je navodno i liječnica Biserka Šalinović-Sušilović, koja ima status 50-postotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida na temelju PTSP-a. Istragom su u njenom slučaju utvrđene nepravilnosti i njen se predmet trenutno nalazi u reviziji, a slična je situacija s više od 30 hrvatskih doktora. Za neke od njih već je završeno kriminalističko izvješće vojne policije, a za ostale će biti zatražena istraga.

Sukob interesa

Inače, na čelu povjerenstva u kojem je i Šalinović-Sušilović je Vesna Vukušić, majka Hermana Vukušića, a upravo je njih ministar Pančić ovih dana optuživao za »udruženi rad« umirovljenjem nekih koji to i ne zaslužuju. Naime, Vukušića je optužio da je neovlašteno, kao specijalizant, pisao braniteljima PTSP dijagnoze, a kasnije bi njegove pacijente, iako s malim postotkom invaliditeta, komisija njegove majke proglašavala nesposobnima za bilo kakav rad. Ove tvrdnje Ministarstva hrvatskih branitelja osporio je Herman Vukušić i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koji tvrdi da Vesna Vukušić nije rješavala slučajeve Hermana Vukušića.

Ministar branitelja je upravo zbog sukoba interesa na jednoj od sjednica Vlade zatražio da se zamijeni cijelo povjerenstvo, no to još uvijek nije učinjeno.

Osim popisa branitelja koji su dobili stan od države, Pančić priprema i popis od oko 5.100 osoba koje su umirovljene kao hrvatski ratni vojni invalidi iako ih nema u registru Ministarstva branitelja. I taj će popis Pančić uputiti Vladi i zatražit će da se i na njih primijeni Zakon o pravima hrvatskih branitelja. Naime, prema tom zakonu invalidsku mirovinu mogu primati samo osobe sa statusom HRVI.

S. VEJNOVIĆ