Novi list: 08. 09. 2003.

SSSH DANAS ĆE POKUŠATI NAĆI KOMPROMISNO RJEŠENJE

Jurić priprema ostavku?

Davoru Juriću treba omogućiti častan odstup, ističe predsjednik Sindikata EKN Ivan Tomac

ZAGREB – Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na današnjoj će sjednici pokušati postići kompromis u vezi s budućnosti te centrale koju proteklih meseci potresaju sukobi oko zahtjeva za opozivom Davora Jurića, njezina predsjednika koji se zbog ozbiljnih zdravstvenih problema već tjedan dana nalazi u bolnici. Najbrojnija gospodarska sindikalna središnjica podijelila se na dvije frakcije od kojih jedna zahtijeva oštar zaokret u politici rada sindikata i Jurićev opoziv, dok druga nastoji amortizirati napad optužujući nezadovoljnike da zbog osobne koristi traže Jurićevu smjenu. Raspravu o povjerenju Juriću pred ljeto je zatražio Sindikat tekstila optužujući ga za nepravilno raspolaganje financijskim sredstvima zbog čega je središnjica našla u gubicima, ali i umjetno povećanje vlastite plaće. Potom je Sindikat poljoprivrede zatražio smjenu Jurića optužujući ga za kompromisersku politiku tijekom pregovora o Zakonu o radu i zahtijevajući promjenu smjera djelovanja sindikata. Prošlog tjedna osam je sindikata, uključujući i tekstilce i poljoprivredu, zatražilo održavanje izvanredne sjednice Vijeća SSSH kako bi se Juriću izglasalo nepovjerenje. Ti sindikati zahtijevaju i hitno donošenje novog programa financiranja SSSH, a Vijeće bi se trebalo održati najkasnije do 15. rujna.

Prema riječima Ivana Tomca, predsjednika Sindikata EKN koji trenutno zamjenjuje Jurića, sukobi u središnjici nastojat će se riješiti razgovorom i kompromisom. Radi mirna razrješenja problema, Tomac se prošlog tjedna sastao s čelnicima nezadovoljnih sindikata. Na današnjem će Predsjedništvu, kako najavljuje, iznijeti koncept nove organizacije središnjice, model financiranja i izmjene statuta. Iako se kalkulira kako bi se Jurić sam mogao povući s mjesta predsjednika SSSH, zbog zdravstvenih problema, takva informacija nema službene potvrde. Nju ne odbacuje niti Tomac objašnjavajući nam kako je s Jurićem razgovarao i o toj mogućnosti.

»Nekakav signal u smislu njegova odstupanja zbog zdravstvenih problema postoji, ali to je sada samo mogućnost. Juriću treba omogućiti častan odstup, ako se želi povući s te dužnosti«, veli Tomac objašnjavajući kako će situacija biti jasnija nakon današnjeg Predsjedništva. Ukoliko ne bude sluha za kompromisno rješenje problema, Tomac najavljuje kako će sazvati izvanrednu sjednicu Vijeća.

Ukoliko se uzavrela situacija u SSSH riješi povlačenjem Jurića, ta će središnjica krenuti u pripremu izvanrednog Kongresa.

G. GALIĆ