Vjesnik: 08. 09. 2003.

Hartmann: Crnogorski premijer morat će se odazvati pozivu Suda

Glasnogovornica haaškog tužiteljstva rekla je da tužiteljstvo žali što je crnogorski premijer odbio svjedočiti na suđenju Miloševiću/ ako bi Đukanović odbio i drugi poziv sudskog vijeća, snosio bi posljedice, kazala je Florance Hartmann

PODGORICA, 7. rujna - »Ako tužiteljstvo Haaškog suda zatraži od sudskog vijeća da pozove crnogorskog premijera Mila Đukanovića na svjedočenje protiv Miloševića, a sudsko vijeće to prihvati, crnogorski bi premijer morao doći jer bi taj poziv bio obvezan«, izjavila je u nedjelju glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florance Hartmann.

Reakcija je to tužiteljstva na izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića koji je u subotu rekao da je odbio svjedočiti u Haagu na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

»Ja sam svoje bitke s Miloševićem završio, na moju sreću uspješno, a on sada ima mogućnost da pred haaškim tribunalom dokaže to što misli da treba dokazati, ali bez mog sudjelovanja«, rekao je Đukanović.

Hartmannova je rekla da haaško tužiteljstvo žali što je crnogorski premijer odbio svjedočiti na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

»Tužiteljstvo nije poduzelo nikakve nove korake u tom pitanju i još razmišlja što dalje. Postoji više mogućnosti«, rekla je. »Još nismo definitivno odlučili, ali smatramo da bi svaki svjedok koji je pozvan trebao doći. Iako je prerano govoriti o tome, ali ako bi Đukanović odbio i drugi poziv sudskog vijeća, snosio bi posljedice«, kazala je glasnogovornica haaškog tužiteljstva podgoričkim Vijestima.

Na suđenju bivšem srpskom i jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću među svjedocima tužiteljstva pojavili su se i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši slovenski predsjednik Milan Kučan. (Hina)