Novi list: 08. 09. 2003.

Come-back Milana Bandića

Nevenka CUGLIN

Milan Bandić vratio se prošlog tjedna s dvomjesečnog bolovanja i odmah je življe u gradu. Zaredala su prepucavanja s HNS-ovcima a na red je pozvana i gradonačelnica Vlasta Pavić. Zato »jer se nitko preko ljeta u Poglavarstvu nije pretrgao delajući« a i s onim što je napravljeno bez njega Bandić nije zadovoljan. Gradonačelnici nikako da oprosti što je htjela povećati cijenu vode (iako se ona cijelo vrijeme brani da su joj podvalili), a HNS-ovcima što su pokušali Mercatoru prodati gradsko zemljište za tri puta manju cijenu od njegove vrijednosti. Iako je prvog radnog jutra optimistično obećao da će raditi samo 12 sati dnevno, zbog svega što ga je dočekalo opet se vratio na stari dnevni ritam od 16 sati. HNS-ovac Stipe Tojčić pokušao mu je reći kako to nije potrebno jer »Poglavarstvo nikad nije bolje funkcioniralo nego kad ga nije bilo«. Međutim, Bandić je ponovo u prvi plan progurao svoju nezamjenjivost. Sređena je situacija s besplatnim udžbenicima a gradski je SDP, uz suzdržanu gradonačelnicu koja je time jako uzrujala Bandića, odlučio da će ponovo tražiti poništenje natječaja za prodaju gradskog zemljišta Podbrežje. Neće ga čini se dobiti niti Mercator ni itko drugi već ga SDP sad predlaže za POS ili socijalnu gradnju. Iako se glavnom Bandićevom rivalu, HNS-ovcu Srećku Ferenčaku, od ovog prijedloga digla kosa na glavi i otvoreno ga je nazvao glupošću, narodnjački ministar Radimir Čačić koji je zadužen za provedbu POS-a, oduševljen je Bandićevim prijedlogom.

Smislio je Bandić za vrijeme bolovanja još nešto – kako povećati broj Zagrepčana. Gradski SDP predlaže da iz gradskog proračuna roditelji dobiju sto kuna za prvo dijete, 200 za drugo a 300 za treće, i to kroz razdoblje od tri godine. Počev od 1. studenoga ove godine. Taman za koji izborni bod.

A ovaj pronatalitetni potez trebao bi valjda sve parove motivirati da krenu u akciju – i one situirane s menadžerskim plaćama i one koji su podstanari, nezaposleni ili rade na crno. Svima će stizati čekovi od sto, dvjesto kuna samo što niti jednima neće biti od pomoći. Prvi ih neće ni primijetiti a drugima će pokriti trošak jednog paketa pelena i dva fruteka.

U silnoj želji da ponovo skrene pozornost građana na sebe, populist Bandić zaletio se s prijedlogom koji je u svojoj osnovi hvalevrijedan ali je loše i površno pripremljen pa su i oni na koje se odnosi reagirali sa zgražanjem i nevjericom koliko ih političari mogu podcjenjivati. Ako projekt pronatalitetne politike SDP-a malo ne doradi kako bi stvarno bio od pomoći onima kojima treba biti, ostat će na onom što su mnogi otprve pomislili – samo bandićevski predizborni trik.