Slobodna Dalmacija: 08. 09. 2003.

ODGOVOR VLADE PREDSJEDNIKU SABORA TOMČIĆU

Samo stranke u sporu mogu do dokumenata o Gotovini

ZAGREB - Vlada je obavijestila predsjednika Sabora Zlatka Tomčića da ne može udovoljiti zahtjevu Kluba zastupnika HSLS-a za dostavu dokumentacije koju je Vlada u slučaju Gotovina dostavila tužiteljstvu Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu. Dokumenti koje je Vlada uputila Haagu na njihov zahtjev za dostavu dokumentacije, dio su pravne pomoći tome sudu i znače obavljanje formalnih radnji za potrebe Suda unutar pravomoćno otvorenoga kaznenog postupka koji je u tijeku.

Ti dokumenti i podaci spadaju pod isključivu nadležnost međunarodnoga kaznenog suda sukladno propisima o njegovu ustrojstvu i djelovanju. Oni se mogu dati na raspolaganje samo osobama koje je Sud priznao kao stranke u postupku, a što Klub HSLS-a nije.

Vlada time ocjenjuje da dokazni materijal kao aktualni kazneni postupak ne može ući u krug onih dokumenata i podataka koje je Vlada dužna prema poslovniku Sabora dostaviti zastupnicima. Kad bi se dokumentacija dala Klubu zastupnika, Vlada bi postupila protuzakonito i suprotno nalozima i pravilima Suda kao interesna stranka u postupku.

Klub zastupnika HSLS-a pozvao se u svojoj interpelaciji koju je podnijelo 55 zastupnika Sabora, iz sedam stranaka te tri nezavisna zastupnika kojom se poziva na članak 16. Poslovnika Sabora. Njime se propisuje da su zastupniku dostupni svi službeni materijali, dokumenti i podaci koji se pripremaju ili prikupljaju u radnim tijelima Sabora, Vladi, ministarstvima i drugim tijelima državne uprave, a koji se odnose na teme o kojima se raspravlja u Saboru. Kako je interpelacija bila uvrštena u dnevni red Sabora, HSLS-ovci tvrde da je Vlada dužna ispuniti njihov zahtjev jer u suprotnom krši ustavna načela parlamentarne demokracije i ustroja državne vlasti.

Vlada je u svom očitovanju, međutim, odredbe ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom i pravilnik samog suda stavila ispred Poslovnika Hrvatskog sabora.

O. RAMLJAK