Večernji list: 08. 09. 2003.

NAKON TUŽBA ZAGREBA ZA ISELJENJE TAKOZVANIH ČUVARA

"Čuvari" bi otkupili gradske stanove

Grad Zagreb odlučio je prodati oko 9500 svojih stanova

Prije dvije godine zagrebačko je Poglavarstvo najavilo "reviziju" 233 gradska stana dana na takozvano čuvanje, što je kategorija koju ne poznaje Zakon o najmu stanova, a omogućavala je stambeno zbrinjavanje osoba bliskih HDZ-u. Protiv 120 "čuvara" Grad je pokrenuo postupke za iseljenje, kaže Srećko Ferenčak, član Poglavarstva zadužen za upravljanje imovinom.

Prema izvješću Ureda za imovinu, među njima su neka od najzvučnijih imena s čuvarske liste koja je prije dvije godine izazvala ogorčenje javnosti. Ivica Ropuš i danas živi u 84 četvorna metra u Ulici grada Chicaga, stanu u koji se uselio nakon što je iz HSLS-a prešao u HDZ.

- U upitniku Poglavarstva, koji mi je donio čovjek iz Ureda za imovinu, kontrolirajući tko živi u čuvarskim stanovima, naveo sam da želim otkupiti stan. Dići ću kredit i kupiti ga kao i svi ostali. No, iz Odvjetništva su me obavijestili da je pokrenut postupak protiv mene. To je smiješno jer - ako će stanovi uskoro na prodaju i ja sam spreman otkupiti ga, ne znam zašto se hoće tužakati - kaže Ropuš.

Stančić u Dugavama rado bi otkupila i Tereza Kesovija jer ga je uredila i jer je blizu zračne luke.

- Ferenčak kaže da ja nisam zaslužna, da bi on radije stan dao Parnom valjku! Može ga biti stid! - ogorčena je Tere, koja konavosku vilu namjerava prodati i kupiti stan bliže Dubrovniku, te stančić u Zagrebu. Ljuti je primjedba da ima puno socijalnih slučajeva kojima je krov nad glavom potrebniji.

- A gdje su ti socijalni slučajevi kad želim platiti da mi netko pokosi travu? Nitko neće, kosim sama! Ni kućnu pomoćnicu ne možeš naći, a svi su socijalni slučajevi - uvjerena je Kesovija, koja jedva čeka da se riješi "čuvarskog" statusa. Na otkup po tržnoj cijeni spreman je i HSP-ovac Anto Đapić, koji je 1994. dobio stan od 81 "kvadrata" na Borovju.

- Vjerojatno ću predati zahtjev za otkup. To što sam ga dobio kao zastupnik ne treba mi biti povlastica, ali ni hendikep. Zato vjerujem da ću stan uspjeti kupiti kao i svi drugi - navodi Đapić.

Iseljenje je pokrenuto i protiv Ćire Grubišića, bivšeg generalnog konzula u Mostaru, kojeg se povezuje s nestankom nekoliko stotina hrvatskih putovnica odande. Od Zagreba je još potkraj 1990. godine na čuvanje dobio stan od 82 četvorna metra u Maksimirskoj. Kako Zagreb ionako namjerava prodati većinu od 9500 stanova koje ima (osim socijalnih stanova), spremnost "čuvara" da stanove u kojima žive godinama napokon i plate, i to po tržnoj cijeni, navodi da bi se čitava priča mogla legalno i pravedno zaključiti. Protiv 15 se "čuvara" još od 2001. vode postupci iseljenja. Pet je "čuvara" legalizirano, budući da se radilo o ženi kojoj je kućica izgorjela još 1979. godine, a ostalima temeljem preporuka Hrvatskog leksikografskog zavoda i drugih institucija. Legalizacijom ili zamjenom nekretnina riješit će se 89 stanova u kojima su djelatnici MUP-a, MORH-a, ratni vojni invalidi i socijalni slučajevi te prognanici i izbjeglice kojima još nije omogućen povratak, te stanari iz poplavljanih, opožarenih ili ruševnih stanova.

Važni "čuvari" za Zagreb i Hrvatsku

Neki su "čuvari" proglašeni "osobama od interesa za Grad i Hrvatsku". Među njima su glumica Mia Begović, dirigent Drago Britvić, akademik Davorin Brozović i operni pjevač Krunoslav Cigoj. Među 22 čuvara koji su stanove vratili jest i obitelj Cirila Zovka, poduzetnika i vlasnika trgovačkog carstva Importanne. Vraćena su dva velika stana, u Maksimirskoj i na Vrbiku, u kojima su boravili Zovkova kći i brat.