Slobodna Dalmacija: 09. 09. 2003.

KAKO ĆE IZGLEDATI IZBORNI KALENDAR OBISTINE LI SE RAČANOVE NAJAVE

Nova Vlada i Sabor do Nove godine

ZAGREB - Ako bi se parlamentarni izbori održali u nedjelju 23. studenoga, kako je kao najvjerojatniju opciju najavio premijer Ivica Račan, novu Vladu i Sabor dobili bi do Nove godine, a izborna promidžba trebala bi početi tek za mjesec i pol dana.

Prema Izbornom zakonu Predsjednik Republike izbore bi trebao raspisati 30 dana prije njihova održavanja, dakle u ovom slučaju 23. listopada, a novi Sabor trebao bi se konstituirati najkasnije dvadeset dana od dana proglašenja izbornih rezultata. Budući da se službeni izborni rezultati objavljuju osam dana nakon održavanja izbora, u ovom slučaju bi to bilo 1. prosinca, a novi saziv hrvatskog parlamenta trebao bi se sastati najkasnije do 23. prosinca.

Iako po Ustavu parlament ne zasjeda od 15. prosinca do 15. siječnja, Predsjednik Republike u tom izvanrednom roku može sazvati konstituirajuću sjednicu Sabora pa se, premda su rokovi vrlo zbijeni (tu su i božićni i novogodišnji blagdani), očekuje da će do Nove godine u klupama definitivno sjediti novi zastupnici.

Kad je, pak, riječ o promidžbi, iako su naše političke stranke predvođene SDP-om i u neformalnim i formalnim druženjima već najavile početak izborne kampanje, prema sadašnjem izbornom oraru ona bi trebala početi tek koncem listopada ili početkom studenoga. Naime, službeni termin u kojem počinje izborna promidžba je dan objave zbirnih lista izbornih jedinica. Budući da prijedlozi kandidacijskih lista moraju stići u Državno izborno povjerenstvo najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora, a potom Povjerenstvo liste mora objaviti u roku od 48 sati, može se dogoditi da službena promidžbena kampanja traje i manje od mjesec dana i da počne tek 9. studenoga.

Dok je u Hrvatskoj vremenski rok između datuma raspisivanja izbora i dana izlaska građana na birališta samo 30 dana, u susjednoj se Sloveniji izbori mogu raspisati čak 90 dana prije, odnosno najkasnije 60 dana. U Poljskoj i Češkoj izbori se raspisuju 90 dana prije dana izbora, u Bugarskoj 50 dana, dok izborni zakon Ruske Federacije normira da se glasovanje mora održati ne kasnije od 180 dana i ne ranije od 70 dana od dana raspisivanja izbora. Izborni zakon Bosne i Hercegovine određuje da Izborna komisija BiH obavještava sva nadležna tijela na svim razinama vlasti o datumu održavanja izbora najmanje 170 dana prije dana izbora.

A. B.KRILE