Vjesnik: 09. 09. 2003.

»Neka se osuši desnica moja, ako tebe, Hrvatska, zaboravim!«

ZAGREB, 8. rujna - »Stigao sam u Zagreb odmah nakon priznanja Hrvatske od strane Svete Stolice, mogao sam iz bliza slijediti ponovno rađanje ove plemenite nacije, najprije iskušavane ugnjetavačkim režimom koji nije poštivao ljudsko dostojanstvo, a zatim krvavim i dugim ratom koji je prouzrokovao strahovite patnje i razaranja«, rekao je u ponedjeljak mons. Giulio Einaudi, prvi apostolski nuncij u RH, u svojoj oproštajnom propovjedi u zagrebačkoj katedrali.

»Zahvaljujući svoj višestoljetnoj kulturi, ukorijenjenoj u kršćansku vjeru i svom pučanstvu snažnom i žilavom u obrani vlastitih uvjerenja, Hrvatska je znala pronaći put ponovne izgradnje demokratskog društva i usmjerenja prema Europi«, istaknu je monsinjor Einaudi, dodavši, da je tijekom svoje jedanaestogodišnje službe u Hrvatskoj »sakupio neprocjenjivo blago ljudskih i kršćanskih vrijednosti«, osjetivši živu prisutnost Krista u njenim crkvama. U oproštajnom pozdravu monsinjor Einaudi je poručio Hrvatskoj i vjerničkom narodu, parafrazirajući znameniti 137. Salam: »Neka se osuši desnica moja, Hrvatska, ako tebe zaboravim!«.

U pozdravnom govoru nadbiskup zagrebački Josip Bozanić istaknuo je da je međunarodnim priznanjem Hrvatske započela nova stranica povijesti hrvatskog naroda, i da je papa Ivan Pavao II to potvrdio brzim imenovanjem apostolskog nuncija u Zagrebu zbog čega monsinjor Einaudi kao prvi nuncij na poseban način ulazi u hrvatsku povijest. »S nama ste zajedno tri puta dočekali Papu za njegovih apostolskih pohoda Hrvatskoj koji su nam trajni poticaj za naše kršćansko svjedočenje. S toga ćete i vi u našim mislima i molitvama ostati prisutni«, rekao je Bozanić.

U koncelebriranoj misi suslavilo je desetak svećenika i biskupa, a od državnih predstavnika nazočio je potpredsjednik Vlade dr. Goran Granić.

Gordan Pandža