Slobodna Dalmacija: 09. 09. 2003.

MINISTRI VANJSKIH POSLOVA EU-a RASPRAVLJALI O NACRTU EUROPSKOG USTAVA

Ustav podijelio EU na male i velike

Iz Bruxellesa: Ines Sabalić

Na neslužbenom, ali vrlo važnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a rješavani su problemi skorog pristupa novih članica, proračuna i konačnog nacrta Ustava Europske unije.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, inače član najužeg dvanaestočlanog Predsjedništva Konvencije o budućnosti Europe, njezine ustavotvorne skupštine, upozorio je kako bi svako protivljenje usvajanju nacrta budućeg europskog Ustava ugrozilo konsenzus.

"Upravo neke od najsiromašnijih zemalja kandidatkinja najglasniji su zagovornici promjena u nacrtu novog Ustava" - rekao je Fischer.

Nacrtu europskog Ustava protive se, međutim, i Austrija, Finska, Irska i Češka, koje smatraju da bi, usvoji li se novi Ustav, ostale politički i ekonomski marginalizirane.

Nacrt novog Ustava predviđa 15 "velikih" i 10 "malih" europskih povjerenika, prijedlog koji podupiru Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija.

Takozvane "male" zemlje članice EU-a i one koje će to postati u svibnju sljedeće godine traže jednakopravnost, sa čime se slažu i neke velike članice poput Španjolske i Poljske.