Vjesnik: 09. 09. 2003.

Tko kaže da se predizborna kampanja nije već zahuktala

SANJA KAPETANIĆ

Predizborna kampanja počinje već sutra, upozorio je figurativno Ivica Račan svoje esdepeovce u subotu u Maksimiru. Ma nemojte! A čemu mi to svjedočimo posljednjih mjeseci? Pa predizborna se kampanja naveliko zahuktala nakon što su SDP i HSS, odnosno Ivica Račan i Zlatko Tomčić, izračunali da im je pametnije ući u zajedničku bitku za još jedan mandat na vlasti nego mijenjati partnere.

Tako su zakopali privatizacijsku sjekiru i složno krenuli svečano otvarati nove autoceste diljem Lijepe naše, uz haenesovsku asistenciju predsjednika Stjepana Mesića i ministra obnove Radimira Čačića. Drugi je, pak, ešalon, koji je obično ispaljivao iskre sukoba, dobio strogu zapovijed da stane na loptu. I svi se toga poslušno drže osim zagrebačkog HNS-a i SDP-a, točnije bivšega gradonačelnika Milana Bandića. No, smirit će i njih stranački šefovi. Jer, u najmanju je ruku glupo da koalicijski partneri na parlamentarnim izborima jedni drugima podmeću nogu u glavnom gradu.

Toliko o tvrdnjama da će kampanja tek početi. Koje su neuvjerljive jednako koliko i kukanje oporbe zbog toga što se još ne zna kada će biti izbori. Pa su oni jadni u teškoj neizvjesnosti.

Kao da nemaju novca za novine i televizijsku pretplatu, pa nisu uspjeli »uhvatiti« nijednu od stotinjak izjava vladajućih da će se izbori održati u drugoj polovici studenog. I onda nam tu lažnu neinformiranost još pokušavaju prodati kao svoju snagu. Jer, tvrde, vladajući datum izbora još nisu objavili samo zato jer nisu sigurni da će do studenog uspjeti dovoljno povećati rejting, pa i dalje travanj drže kao ozbiljnu rezervnu varijantu. Što bi trebao značiti da su sve dosadašnje ankete u krivu kada oporbi ne predviđaju sigurnu veliku pobjedu u studenom. Ma nemojte!