Večernji list: 09. 09. 2003.

SKANDAL - OBITELJ LOZINA, ISTJERANA IZ STANA, OPTUŽUJE:

Načelnica stambene komisije MORH-a primala mito

Satnica Nevenka Mažar primila je tisuću i pol eura mita kako bi odgodila deložaciju, no ništa nije učinila. Čak je htjela da joj još platimo. Cijeli naš telefonski razgovor snimljen je i dokumentiran, svime raspolaže nevladina udruga "Alturist". Gospođi Mažar također smo poslali snimku. To je bio konačni udarac našoj obitelji, koja već 12 godina trpi strašnu nepravdu - požalili su nam se supruzi Ante i Neda Lozina, koji su sa dvoje djece, nakon 12 godina neuspješne pravne borbe, deložirani iz stana u Ulici Dinka Šimunovića 23.

Bezer nije odustajao

Ante Lozina dobio je stan 1991. godine kao djelatnik "Salone graditelja", bivše VP 4416, i to na korištenje dok mu se ne dodijeli stan u trajno vlasništvo. Sredinom 1993. na vrata je pokucao Živko Bezer, brat Mije Bezera, pomoćnika ministra pomorstva, prometa i veza. Imao je MORH-ovo rješenje da stan koristi godinu dana. Zaredala su suđenja, parnice, brojna ročišta. Lozina je dobivao i gubio. Bezer nije odustajao čak ni kad mu je rješenje o korištenju stana već odavno prošlo.

Sporna uknjižba stana

Osnovno je pitanje u sporovima bilo je li "Salona graditelj" prilikom privatizacije uknjižio sporni stan. Lozina je uspio doći do papira koji to potvrđuju, no smatra da ga je vještim manipuliranjem rokovima izigrao vlasnik tvrtke Planko Mimica. Sklopio je nekoliko poslova s državom, odnosno MORH-om, pa mu, kaže Lozina, nije bilo u interesu da se i dalje kači s njima. Presuda Općinskog suda u Splitu o deložaciji obitelji Lozina donesena je retroaktivnom primjenom zakona iz 1994. godine, po kojem svi stanovi bivše JNA pripadaju državi. Lozina se žalio, no bez uspjeha. Ustavni sud odbio je tužbu kao neosnovanu. Bezera su odavno zbrinuli, premda je njegova obitelj sudjelovala u otkupu stana njegova oca i punca, što je također nezakonito, kaže Lozina.Nakon tolike borbe s vjetrenjačama, četveročlana obitelj Lozina našla se na ulici, s jedinim prihodom - Antinom mirovinom od 1300 kuna. Neda je zbog stresa dobila karcinom štitnjače, Ante je završio na psihijatriji. MORH se ni nakon 24 sata nije očitovao o optužbama za mito načelnice stambene komisije.