Vjesnik: 09. 09. 2003.

Ina i treći put zatražila da plin poskupi 16 posto

ZAGREB, 8. rujna - Iako je Vijeće za regulaciju energetskih djelatnosti Ini već dvaput ove godine odbilo zahtjev za poskupljenje plina između 16 i 20 posto, Ina je u ponedjeljak i službeno najavila da će u rujnu predati zahtjev da cijena bude 16 posto viša.

No, iz izvora bliskih Vijeću Vjesnik doznaje da bi i taj zahtjev mogao biti odbijen bude li argumentiran na isti način kao dosadašnja dva. Oni, naime, prema ocjeni Vijeća, nisu bili u skladu s Tarifnim sustavom za dobavu plina pa, na radost potrošača, nisu mogli biti odobreni.

U Ini obrazlažu da je potrebno povećati cijenu tog energenta jer su cijene uvoznoga plina više od prodajnih u Hrvatskoj. Kad se zna da iz Rusije nabavljaju oko polovice potrebnih količina, to im stvara gubitke u poslovanju tim energentom.

Ujedno, otežava se širenje plinske mreže po Hrvatskoj i osiguravanje dodatnih količina tog sve traženijeg energenta, tvrde u Ini.

Zbog toga bi ove zime, bude li duga i hladna, mogle zaprijetiti redukcije plina nekim kategorijama potrošača, najavljuju u Ini. »Tko će u tom slučaju prvi ostati bez plina, odlučit će Ministarstvo gospodarstva«, kaže Marijan Martinčić, direktor komercijalnih poslova Ina-Naftaplina.

Željko Bukša