Slobodna Dalmacija: 10. 09. 2003.

NAKON SDP-ova ODBIJANJA KOALICIJE S LIBROM

Račan se odriče Granića, Radoša i Vlahušića?

ZAGREB - Je li Ivica Račan odbijajući, zbog pragmatičnih razloga, prijeizborni koalicijski sporazum s Librom potpisao smrtnu presudu toj stranci? Hoće li tim potezom na političku marginu stjerati Gorana Granića, Jozu Radoša, Rolanda Žuvanića, Andru Vlahušića i Damira Kuštraka? To su pitanja na koja najbolji odgovor daju nervozne reakcije čelnika Libre a poglavito predsjednika Joze Radoša koji najavljuje kako će ta stranka najvjerojatnije samostalno na izbore jer su propali pregovori i s SDP-om i s LS-om. Iako je Libra najvjerniji premijerov koalicijski partner, čiji članovi su prije 14 mjeseci, tada kao članovi HSLS-a, podržali Račana i njegovu Vladu, te napustili matičnu stranku, članove Libre po svemu sudeći čeka neizvjesna politička sudbina. Sve ankete i ispitivanja javnog mišljenja Libri daju tek jedan do 1,5 posto potpore biračkog tijela. O svemu predsjednik Libre Jozo Radoš govori otvoreno, ne skrivajući ogorčenje.

- Imali smo kontakte s SDP-om i istina je da smo željeli postići programsku koaliciju. No, na žalost, SDP se nije odlučio za takvu koaliciju. Mi smo podržali Račana i Vladu prije 14 mjeseci ne zbog privilegija i sinekura nego radi stabilnosti Hrvatske - odgovara Radoš na optužbe da je Libra surađivala s SDP-om samo zbog sinekura, te optimistično tvrdi:

- Uvjeren sam da ćemo i samostalnim nastupom na izborima osigurati parlamentarni status anketama usprkos. Na konstataciju da dio čelništva njegove stranke upozorava na to kako sada njihovi bivši kolege iz HSLS-a imaju mogućnost podsmjehivati im se jer ih je Račan izigrao, Radoš kaže da ne zna da je to autentično mišljenje njegovih kolega.

- Nismo imali za cilj rušiti HSLS, a odnosi SDP-a i HSLS-a nas se ne tiču. Nismo se dodvoravali SDP-u kao što nismo željeli ni naštetiti HSLS-u.

Na pitanje kako tumači činjenicu da će SDP na liste staviti 30 posto nestranačkih osoba, a da za Libru tu nema mjesta, Radoš spremno odgovara da je to licemjerno.

- SDP se želi dodvoriti biračima i to tako da tim potezom želi pokazati kako su nestranačke i stručne osobe bolje od političara. To znači pljuvanje po sebi samima - ističe Radoš. Na pitanje boji li se da će nakon izbora on, Goran Granić, Roland Žuvanić, Andro Vlahušić i Damir Kuštran postati političari marginalci, Radoš uzvraća:

- To se neće dogoditi. Pokazali smo da znamo raditi za Hrvatsku dok drugi pričaju o Hrvatskoj, a rade za sebe. Nadamo se da će to građani prepoznati i uvjeren sam da će Libra biti pozitivno iznenađenje predstojećih izbora - zaključuje Radoš.

O tome je li točno da se članovi vodstva SDP-a protive zajedničkim listama s Librom, predsjednica Glavnog odbora SDP-a Gordana Sobol ističe kako o tome stranka nije donijela konačan sud. SDP na izbore ide samostalno, ističe ona i dodaje da je stav stranke da u pojedinim izbornim jedinicama idu s regionalnim i lokalnim strankama. Potvrdila je da je održan sastanak s čelnicima Libre, no naglašava kako konačan stav o suradnji ili ne s Librom nije donesen.

A. MALENICA