Novi list: 10. 09. 2003.

DOBROSLAV PARAGA, HSP 1861: APEL ZA POMOĆ HIV POZITIVNIM DJEVOJČICAMA

Sve škole u nas trebaju srdačno prihvatiti Elu i Ninu Oblak!

Ravnatelji i roditelji svih osnovnih škola u našoj državi trebaju širom otvoriti vrata kada na njih zakucaju Ela i Nina. Ako ih ne otvore, zatvorit će jedna druga, daleko važnija vrata, sebi samima

Nedopustivo nečovječan i neprihvatljiv je odnos nekih roditelja čija su djeca polazila ili bi trebala polaziti zajednički razred sa nedužnim djevojčicama, čiji je jedini »grijeh« što su rođene HIV pozitivne, ali potpuno bezopasne i bezazlene kao mogući izvor zaraze za bilo koga, pa tako i za svoje vršnjake, odnosno učenike i učenice u osnovnoj školi.

Tko je moj bližnji? Ovo pitanje trebao bi si postaviti svaki čovjek koji teži činiti dobro sebi samom i svojoj djeci a pogotovo svatko onaj koji ispovijeda kršćanstvo od sakramenta krštenja pa do sakramenta posljednjeg pomazanja.

Niti poganin, a kamoli kršćanin, ne bi smio u slučaju ovih djevojčica okretati glavu ili je gurati pod pijesak, već bi poput milosrdnog Samaritanca iz Novog zavjeta bio dužan iskazati punu nesebičnost prema njima, što uključuje i prihvaćanje i suosjećanje sa sudbinom ove dvije učenice. Svaki roditelj bio bi dužan podučiti svoje dijete, ne samo da ove dvije učenice ne predstavljaju nikakvu opasnost ni pogibelj za bilo koga, već da im iskaže osobitu pažnju sa željom da im pomogne i da se i one osjećaju kao djeca s potpunim dostojanstvom i svim pravima koja djeca imaju.

Neshvatljive pogreške učinila je akutalna vlast i premijer Račan u tretmanu ovog slučaja, čime su dodatno ohrabrili sve one koji ne žele shvatiti i ne prihvaćaju pravo Ele i Nine na razrednu nastavu s ostalom djecom, ali ovo nikome ne može služiti kao daljnji alibi za dosadašnje bešćutno, okrutno i sebično ponašanje prema ovoj djeci.

Neka ne zaborave, oni koji prijete bojkotom nastave ili ispisivanjem iz škole svoje djece zbog upisa dviju djevojčica koje od rođenja nose težak križ, na dva citata iz Isusovog Evanđelja: »Ovaj me narod slavi na usnama, ali su njegova srca daleko od mene« i « Znam djela tvoja, da nisi ni hladan ni vruć. O, da si hladan ili vruć! Tako, pošto si mlak, i nisi ni hladan ni vruć, ispljunut ću te iz usta svojih.«

Ravnodušnost, nesuosjećanje i nesudjelovanje izjednačuje se s grijehom protiv Boga. Zato ravnatelji i roditelji svih osnovnih škola u našoj državi trebaju širom otvoriti vrata kada na njih zakucaju Ela i Nina. Ako ih ne otvore, zatvorit će jedna druga, daleko važnija vrata, sebi samima, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.