Vjesnik: 10. 09. 2003.

I dokumenti obrane govore protiv Miloševića

DEN HAAG/ZAGREB, 9. rujna - Suđenje Slobodanu Miloševiću pred sudom u Haagu (ICTY) u utorak je nastavljeno svjedočenjem ratnog gradonačelnika Brčkog Mustafe Ramića i zaštićenih svjedoka optužbe B-1058 i B-1610.

Mustafa Ramić, gradonačelnik Brčkog u razdoblju 1990. i 1991. svjedočio je pred ICTY-em u rujnu 1999. na suđenju Goranu Jelisiću »Adolfu«, zapovjedniku srpskog koncentracijskog logora Luka kod Brčkog.

U svom pisanom iskazu i odgovorima na protuispitivanje optuženog Ramić je opisao zbivanja u travnju i svibnju 1991. kada su srpske snage, koje je predvodila JNA, okupirale Brčko.

Nekoliko mjeseci prije početka rata JNA je dijelila oružje Srbima i ukopavala tenkove oko grada, srpska Teritorijalna obrana (TO) je podizala barikade, a SDS je tražio podjelu grada, rekao je Ramić. Napad je počeo 1. svibnja 1991. kada je 20 ljudi iz Srbije diglo u zrak mostove na Savi, nakon čega je JNA počela ulaziti u grad.

Milošević je u protuispitivanju tvrdio da Brčko nije napadala JNA već paravojne snage i TO, no Ramić je odgovorio da se sve odbijalo pod »organizacijskim i zapovjednim vođenjem JNA«.

Milošević je krivnju za sukob pripisivao i naoružavanju Bošnjaka što je dokumentirao »službenim bilješkama« srpske Službe državne sigurnosti Brčko iz 1995. godine, koje je svjedok nazvao izmišljenima jer ih je sastavila srpska policija i to nakon rata. Za dva dokumenta o policijskoj zapljeni oružja u jesen 1991. koja je Milošević ponudio kao dokaz naoružavanja Bošnjaka, svjedok je potvrdio autentičnost, ali ih je okrenuo protiv optuženog. Čitanjem dijela koji je Milošević preskočio, dokazao je da se radilo o »klasičnom švercu oružja« u kojem je uhićeni Bošnjak bio samo kurir, a navođenjem imena angažiranih policajaca - Bošnjaka ukazao je da su vlasti u Brčkom »priječile uvoz nestabilnosti« iz Hrvatske koja je tada bila u ratu.

Prije Ramića, koji svjedočenje nastavlja u srijedu, zaštićena svjedokinja B-1058 govorila je o zločinima »arkanovaca« i »šešeljevaca« pri zauzimanju Zvornika u travnju 1992.

Zaštićeni svjedok B-1610 opisao je srpsko zauzimanje Prnjavora, u sjevernoj Bosni, u travnju 1992., u kojem su uz JNA i TO sudjelovale i paravojne postrojbe iz Knina tzv. »knindže« i »Vukovi s Vučjaka«. Opisao je napad »Vukova« na svoje selo Lišinu, u kojem je zapaljeno 76 kuća a on je vidio troje ubijenih civila.

Svjedok je naveo da je 45 dana bio zatočen u tvornici cipela »Sloga«, gdje su zatočenici premlaćivani i zlostavljani. (Hina)