Vjesnik: 10. 09. 2003.

Mesić: Po slovenskoj logici, Hrvatska bi mogla polagati pravo izlaza na Šentilju

Neutemeljeno je inzistiranje na stečenom pravu iz vremena dok smo bili u istoj državnoj zajednici. Zar bismo sada slijedom te logike trebali dobiti koridor prema Austriji i zemljama EU, rekao je predsjednik Mesić / Od prvoga posjeta SCG-u ne treba očekivati ništa spektakularno, kaže Predsjednik

BRIJUNI, 9. rujna - Predsjednik Stjepan Mesić u utorak je na Brijunima, gdje se obratio sudionicima Gospodarskog foruma »Sjeverna Europa - južna Europa«, govorio i o hrvatsko-slovenskim odnosima, svom posjetu Beogradu i o slučaju Gotovina.

Govoreći o gospodarskom pojasu na Jadranu, podsjetio je da je tu problematiku definirala Konvencija o pravu mora iz 1982. koja svakoj zemlji daje pravo da sama odlučuje o proširenju tog pojasa do širine od 200 milja. Mesić je rekao da Jadran na najširem dijelu ima tek 170 milja pa je zato nužan dogovor sa susjednim zemljama koje također imaju pravo na gospodarski pojas.

Kritike koje se čuju da neke zemlje u tom slučaju neće imati pristup otvorenom moru neutemeljene su jer ni Hrvatska tada neće imati taj pristup, naglasio je.

Neutemeljeno je i inzistiranje na stečenom pravu iz vremena dok smo bili u istoj državnoj zajednici jer po toj logici Hrvatska bi mogla polagati pravo izlaza na Šentilju, kaže Predsjednik. Zar bismo sada slijedom te logike trebali dobiti koridor prema Austriji i zemljama Europske unije?!

Predsjednik Mesić smatra da ne treba podizati tenzije prije nego se sjedne za stol i utvrde argumenti o eventualnoj šteti bilo kome ili koristi za sve koji gravitiraju Jadranu. Gospodarski pojas bio bi najviše u korist Jadranskog mora jer ćemo ga tako zaštititi od svih nedaća koje mu prijete. Govoreći o svom prvom službenom posjetu Srbiji i Crnoj Gori u srijedu, Mesić je rekao da od toga ne treba očekivati ništa spektakularno. Tim susretom želimo samo ubrzati stabiliziranje cijele regije, izjavio je Predsjednik. Nekoliko je otvorenih pitanja koja želimo što prije riješiti, a to su povratak izbjeglica, sudbina nestalih, te povrat imovine naših tvrtki u Srbiji i Crnoj Gori, ali i imovine njihovih firmi.

Tražimo da se pomogne u otkrivanju još 1200 nestalih osoba iz Hrvatske. Angažman državnih tijela pomogao bi i obiteljima i našoj ukupnoj suradnji, rekao je Mesić.

Istaknuo je i da će se zauzeti za trajno ukinuće viza između susjednih država, što je preduvjet za uspostavu europskih standarda.

Želimo pokazati da smo otvoreno društvo, rekao je Predsjednik ističući kako to ne znači da oni koji su krivi, neće odgovarati. Toga se ne treba bojati, jer onaj tko je kriv, izbjegavat će Hrvatsku u širokom krugu.

Objašnjavajući zašto je primio izaslanstvo HNS-a na Pantovčaku u ponedjeljak, predsjednik Mesić je istaknuo: »Uključit ću se u predizbornu i izbornu kampanju samo kao birač. No, kao predsjednik saslušat ću svaku stranku koja me dođe upoznati sa svojim porukama, programima i timovima. Nitko nije isključen. Rekao sam da sam ja građanin predsjednik i tako ću djelovati. Slučaj je htio da se prvi pojavio HNS koji je zatražio prijam. Isto će biti i sa svakom drugom strankom, posebice parlamentarnom, i to prije izborne kampanje«.

Prema Mesićevim riječima, to su »tek predradnje za ulazak u kampanju. U sklopu toga primio sam nedavno i Odbor za istarski referendum« rekavši kako očekuje da će se ipak prije referenduma naći rješenje u pregovorima.

Predsjednik je dodao i da su ga kritizirali što se sastao s gradonačelnikom Metkovića naglašavajući: »A ja ga ne branim niti sudim, moja je zadaća da komuniciram sa svim gradonačelnicima«.

»Oni koji su Hrvate iz BiH slali u Haag, poslali bi i Gotovinu čim bi se dočepali vlasti«

Predsjednik Mesić osvrnuo se i na slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine i na reagiranje hrvatskih vlasti.

Na primjedbu da se premijeru Ivici Račanu zamjera dvostruk odnos prema Gotovini - s jedne strane, potiče potragu, a s druge prikupljanje dokumenata za njegovu obranu, predsjednik Mesić izjavio je da je u pitanju pogrešna percepcija. Premijer se zauzima za to da institucije funkcioniraju, ali ujedno poručuje odbjeglom generalu, kao i ja, kako mu je najpametnije odgovoriti na pitanja Haaškog suda, ističe predsjednik Mesić. Uostalom, Gotovina je priznao taj sud u nedavnom intervjuu rekavši da mu bivša vlast nije dopustila razgovor s istražiteljima. Gotovinina je stvar hoće li poslušati poziv ili će čekati rasplet situacije, jer tko god dobije izbore u Hrvatskoj, morat će ga izručiti Haagu, naglasio je Mesić.

Prema njegovim riječima, oni koji sada nad generalom Gotovinom liju krokodilske suze, koji su Hrvate iz srednje Bosne poslali u Haag, sada imaju rješenje za sve. A da se dočepaju vlasti, za pola sata Gotovina bi se našao u Haagu, procijenio je Mesić.

Mirko Urošević