Vjesnik: 11. 09. 2003.

Milošević osobno naručio Stambolićevo ubojstvo

BEOGRAD, 10. rujna - Bivši načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomir Marković, u istrazi nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, priznao je da je bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević naručio ubojstvo Ivana Stambolića, koji je nestao u kolovozu 2000. godine, a tijelo mu je nađeno na Fruškoj gori u travnju ove godine, piše u srijedu beogradski dnevnik »Kurir«.

List tvrdi da je u istražnom postupku Marković kao Stambolićeve egzekutore naveo ljude Milorada Lukovića Legije, bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, prvooptuženoga i za ubojstvo premijera Đinđića 12. ožujka ove godine.

»S obzirom na dužnost koju sam obavljao, često sam nasamo razgovarao sa Slobodanom Miloševićem. Znam da mi je više puta govorio da je oporba u Srbiji obična banda koju treba likvidirati, da ih sve zajedno treba dići u zrak kad su zajedno na nekom mitingu«, citira »Kurir« istražni iskaz Markovića koji tvrdi da nije pristajao na likvidaciju političkih protivnika.

»Ne mogu se sjetiti gdje je bio razgovor s Miloševićem kad mi je prvi put rekao: "Stambolića treba ukloniti, on je direktna opasnost za zemlju"«, prenosi list, te dodaje da je Milošević Markoviću kazao: »Ako ti se Legija obrati da mu daš neku pomoć, daj mu sve što traži od tebe«, a na pitanje »što da mu da«, slijedio je odgovor Miloševića da je on Legiji »već dao zadaću«.

»Rekao sam Miloševiću da hoću znati više, a on mi je rekao, sjećam se te rečenice: "Pa kad ti nemaš nikoga za Stambolića, imam ja"«, kazao je, prema beogradskom listu, Marković.

Idućega dana, piše list dalje, Marković je pozvao Legiju u svoj ured. »Legija mi je odmah rekao, a da ga ja ništa nisam pitao, da je dobio zadaću od Miloševića da likvidira Stambolića«, kazao je Marković.

»Legija mi je također rekao da mu je Milošević kazao da je likvidacija Stambolića državna zadaća od velikog značaja i da teške posljedice mogu nastupiti u slučaju toleriranja njegova daljnjeg angažmana i djelovanja«, prenosi list Markovićeve riječi iz istrage, dodajući izjavu da je Markoviću bilo »potpuno jasno, na osnovi Legijinog stava, da on postupa po osobnom nalogu Slobodana Miloševića, da je konačna odluka donesena i da će se realizirati preko Legije«.

Nakon policijske akcije »Sablja« provedene nakon atentata na premijera Đinđića i nalaženja tijela ubijenog Ivana Stambolića, podignuta je optužnica za ubojstvo protiv petorice pripadnika Jedinice za specijalne operacije.

Sam Milošević nedavno je odbio u zatvoru Scheveningenu u Den Haagu dati svoj iskaz o tome istražnim sucima iz Beograda. (Hina)